De ce apar aftele bucale

stomatita

O persoană din cinci este afectată cel puțin o dată de afte bucale, pe parcursul vieții. Acestea apar în cavitatea bucală, de obicei pe interiorul buzelor și obrajilor.

Aftele bucale sunt neplăcute pentru că sunt dureroase și îi creează persoanei afectate neplăceri (durere și usturime) mai ales în timpul mesei, când mestecă alimentele. De asemenea, pot favoriza apariția halenei, cunoscută în termeni populari drept respirație urât mirositoare.

De obicei, aftele sunt acoperite cu o membrană de culaore galbenă și apar în special la copii și la adolescenți, însă afectează și adulții și vârstnicii. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații la apariția aftelor bucale.

De ce apar aftele bucale

În ceea ce privește cauzele care duc la apariția aftelor, acestea nu sunt în totalitate cunoscute, însă printre factorii favorizanți se numără stresul, anumite medicamente, cât și unele afecțiuni autoimune. De asemenea, aftele bucale mai pot apărea și la persoanele care au anumite carențe de vitamine și minerale în organism, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul anemiei. De aceea, este bine să te prezinți la medic, care îți poate recomanda analize de sânge, cât și alte investigații medicale.

Aftele apar în cazul în care ai imunitatea slăbită, fiind o modalitate a organismului de a te atenționa în acest sens.

Dacă ai o aftă bucală este bine să nu consumi alimente care pot agrava simptomele create de aceasta, precum alimentele sărate, cele prea fierbinți, condimentele, cât și alimentele acre.

De ajutor în tratarea aftelor este glicerina boraxată, care ajută la scăderea inflamației și împiedică răspândirea bacteriilor în cavitatea bucală.

Pentru a preveni episoadele de stomatită aftoasă trebuie să ai o igienă bucală riguroasă, să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi. Folosirea apei de gură și a aței dentare este, de asemenea, recomandată, pentru că ajută la îndepărtarea eficientă a plăcii bacteriene. Și vizita la medicul stomatolog, cel puțin o dată pe an, este foarte importantă pentru menținerea sănătății orale.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar