Cauzele infecțiilor dentare

durere de dinti

Infecțiile dentare se numără printre cele mai frecvente probleme stomatologice. Cauza principală a apariției acestora o reprezintă cariile dentare, cea mai întâlnită afecțiune cronică la nivel mondial, după cum spun statisticile.

În aproape 70% din situații, bacteriile care produc infecții dentare sunt un mix alcătuit din bacterii aerobe și bacterii anaerobe.

Cauzele care duc la apariția cariilor dentare

În primul rând infecțiile care afectează dinții sunt determinate de cariile lăsate netratate. Astfel, acestea erodează smalțul dintelui, apoi pulpa dentară și ajung la nerv. Prin aceste mici orificii pătrund bacteriile, care duc la formarea infecțiilor. În timp, infecțiile netratate pot duce la pierderea dinților afectați.

O altă cauză pot fi traumele externe cauzate de fracturi ori de lovituri, care pot să afecteze nervul. În cazul in care o persoană suferă și de bruxism, adică scrâșnirea dinților, atunci riscul de abces dentar în urma unei fracturi crește și mai mult.

Nu în ultimul rand, obturațiile dentare adânci reprezintă un alt factor care poate sa ducă la o infecție a dintelui. O astfel de intervenție la nivelul canalului radicular care are loc în imediata apropiere a unui nerv poate să ducă la apariția unei infecții, pentru că presiunea din timpul mestecatului alimentelor poate să afecteze nervul dintelui, iar acesta să moară.

Simptomele infecției dentare

În funcție de gravitate, dar și de alți factori, simptomele infecțiilor dentare diferă de la o persoană la alta. Astfel, pot apărea inflamarea și înroșirea gingiei, durere, care poate sa fie puternică sau “înfundată”, febra, apariția senzației de tensiune în maxilar, în zona afectată de infecția dentară. Durerea poate să fie resimțită și la nivelul obrajilor și la cel al maxilarului. Durerea se simte în momentul în care mestecă alimentele, dar se poate simți un disconfort și în momentul în care persoana afectata deschide gura. Pacientul are și o stare generală de rău.

Infecțiile dentare se tratează cu antibiotice. Abia după tratamentul cu antibiotice, medicul va drena zona afectată de abces, pentru a putea fi eliminat puroiul. În situațiile mai grave, când abcesul este într-o stare mai avansată, poate fi nevoie și de o incizie, pentru ca apoi să fie drenat puroiul. Acestea sunt depistate în urma unui consult stomatologic și a investigațiilor pe care le recomandă medicul, precum radiografiile dentare. Pentru prevenirea infecțiilor din cavitatea bucală este importantă vizita la medicul stomatolog, o dată la șase luni.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar