Tipuri de abces dentar

manopera dentist

Febra, durerile de cap, mirosul neplăcut al cavității bucale, gingia inflamată, sunt câteva dintre simptomele abcesului dentar.

Abcesul dentar este o pungă de puroi care se formează în jurul unui dinte. Este o infecție care apare din cauza plăcii bacteriene, care nu a fost îndepărtată cum trebuie.

Când placa dentară nu este îndepărtată la timp, prin perierea corectă a dinţilor şi prin utilizarea aţei dentare, atunci bacteriile se înmulţesc şi pătrund prin ţesutul moale din interiorul dintelui sau al gingiei. Astfel apare abcesul dentar.

Persoanele afectate de un abces dentar vor observa că gingia se umflă în jurul dintelui bolnav, ca un bob de mazăre. Locul inflamat este roșu și dureros, mai ales la palparea cu degetul. De obicei, puroiul se adună sub membrana cunoscută drept periost.

Abcesul dentar are mai multe etape. Astfel, în prima etapă, cea care se infectează este pulpa dintelui, aceasta fiind faza de pulpită. Dacă abcesul nu este tratat, atunci poate să apară gangrena pulpară, când sunt afectați nervii dintelui, iar în canalul dentar pătrund bacterii. Infectia se poate răspândi la vârful rădăcinii dintelui, însă se poate răspândi și la alte organe ale corpului, prin sânge. De aceea este foarte important să te prezinți la medicul stomatolog încă de la primele simptome ale abcesului dentar. Orice umflătură în jurul dintelui nu trebuie lăsată netratată. În timp, un abces dentar poate duce la apariția parodontozei, afecțiune responsabilă pentru pierderea danturii.

Abcesul dentar este de mai multe tipuri, și anume abcesul periapical, când infecția este localizată în osul în care se afla rădăcina dintelui. Un alt tip de acces este cel periodontal, situație în care puroiul este localizat în parodonţiu. De asemenea, există și abcesul gingival, când infecția este localizată doar în gingie.

Medicul stomatolog este cel care va recomanda tratamentul, care poate fi medicamentos, cu antibiotice, dar poate recurge și la o obturație de canal. De asemenea, medicul va drena puroiul, iar în urma acestei proceduri persoana afectată nu va mai simți durerea.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar