Teste medicale care descoperă afecțiunile dentare

radiografie dentara

Problemele stomatologice sunt identificate cu ajutorul mai multor teste medicale, în afară de consultul stomatologic.

Aceste investigații sunt cele care îl ajută pe medicul stomatolog să pună diagnosticul coect, dar și pentru a stabili tratamentul. Iată despre ce teste este vorba:

Radiografia dentară

Cu ajutorul radiografiei dentare, medicul identifică dinții care nu au erup, vede cariile, dar și pierderea de masă osoasă. O astfel de investigație este de folos medicului dentist și ca să urmărească evoluția pacientului după ce a fost supus unui tratament. Poate fi vorba despre un implant dentar, despre un tratament de canal sau o rezecție apicală.

Există mai multe tipuri de radiografii. Astfel, medicul îți poate recomanda radiografia retroalveolară, care poate fi făcută la unul sau la mai mulți dinți. Cu ajutorul ei, pot fi depistate abcesele, chisturile, dar și infecțiile și tumorile prezente la nivelul cavității bucale.

În urma acestui tip de radiografie pot fi descoperite infecțiile dentare, abcesele, chisturile, tumorile, dar și modificări osoase legate de anumite boli.

Radiografia panoramică este cea care oferă o imagine completă a dinților, de aceea este recomandată pacienților care urmează să facă un implant dentar. Un alt tip de radiografie este cea bite-wing, cu ajutorul căreia pot fi vizualizate coroanele unui grup de dinți. Acest tip de investigație este utilă mai ales pentru identificarea cariilor dentare interproximale și ocluzale aflate în stadiu incipient. Totodată, cu ajutorul unei asemenea radiografii pot fi depistate și fisurile apărute la nivelul smalțului dinților.

Radiografiile dentare pot fi făcute și femeilor însărcinate, însă este nevoie de măsuri suplimentare de protecție.

Tomografia computerizată

O altă investigație pe care o recomandă medicul stomatolog este tomografia computerizată. Există mai multe tipuri de tomografii, printre care tomografia completa maxilară / mandibulară, tomografia maxilară și sinus maxilar, tomografia mandibulară și a canalului mandibular, dar și pentru un singur dinte.

O astfel de investigație are o importanță deosebită în implantologie, dar și pentru tratamentele de canal, pentru că poate să arate poziționarea, dimensiunea și direcționarea canalului.

Cu ajutorul tomografiei computerizate se poate stabili exact măsurile osului în care va fi introdus implantul dentar. De asemenea, poate fi făcută și o simulare, astfel încât medicul și pacientul să vadă cum va fi poziționat implantul dentar.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar