Simptomele bruxismului

la dentist

Obiceiul unei persoane de a scrâșni involuntar din dinți în timpul somnului sau în starea de veghe se numește bruxism. Specialiștii spun ca în acest fel se exercită o presiune de pâna la de 10 ori mai mare asupra danturii, decât atunci când mestecă alimentele, ceea ce înseamnă ca persoanele care suferă de această afecțiune sunt mai predispuse la probleme dentare, precum cariile, tocirea și fracturarea dinților, chiar pierderea acestora.

De asemenea, bruxismul mai poate să cauzeze migrene, cât și probleme cu mandibula (apar dureri la nivelul acesteia), dar și încleșarea dinților. Pot apărea și dureri pe care pacienții le pot confunda cu cele de urechi. De asemenea, pot apărea dureri la nivelul articulației temporo-mandibulare.

Medicii nu cunosc în totalitate cauzele care duc la apariția acestei neplăceri, însă printre cele posibile se numără:

  • stresul, anxietatea, furia, frustrarea
  • cei care au o personalitate hiperactivă, competitivă, sunt mai predispuși la afecțiune
  • poate fi cauzată de apneea de somn
  • boala de reflux gastroesofagian
  • la copii poate fi o reacție a organismului la durerile de urechi sau de dinți
  • persoanele care suferă de bruxism au tendința să muște din interiorul obrajilor sau să roadă pixuri sau creioane

Ce poți face dacă ai bruxism

Primul lucru de făcut este acela de a testa intensitatea afecțiunii. Există un aparat numit BiteStrip care poate fi purtat timp de o noapte, în somn, și dimineața va afișa gradul de bruxism măsurat.

Un mijloc de protecție este purtarea, în timpul somnului, a unei gutiere de protecție. Și unele medicamente pentru relaxarea mușchilor pot fi utile pentru cei care se confruntă cu această problemă de sănătate, precum injecțiile cu botox.

De asemenea, poate fi nevoie de coroane dentare sau de inlay, daca dantura pacientului este afectată din cauza bruxismului.

Este bine să fie evitate băuturile și mâncarurile care conțin cofeină, dar și alcoolul, deoarece episoadele de scârșnit din dinți se pot intensifica în urma consumului acestor alimente. Mergi la controale regulate la cabinetul medicului dentist.

Mai multe informații despre bruxism pot fi accesate aici.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar