Sigilarea dentară

carii la copii

De multe ori, folosirea aţei dentare şi periajul dinţilor nu sunt de ajuns pentru prevenirea cariilor dentare. O metodă eficientă de prevenire a acestei probleme stomatologice o reprezintă sigilarea dentară. Medicul stomatolog este cel care decide dacă este nevoie de sigilare dentară, în funcţie de mai mulţi factori.

Această metodă este însă indicată la un interval cât mai rapid de timp, după erupţia dinţilor de lapte, iar apoi după erupţia dinţilor definitivi. Astfel, sigilarea dentară este recomandată copiilor care au între 6 şi 14-15 ani.

Prin folosirea acestei metode, incidenţa cariilor dentare se reduce cu până la 80%.

Ce presupune sigilarea dentară

Pentru sigilarea denatră, care se face în cabinetul medicului stomatolog, doctorul foloseşte sigilanţii dentari, care nu reprezintă altceva decât răşini compozite sau răşini opace. Acestea sunt aplicate pe şanţurile şi fosetele dentare. Astfel, se formează o barieră între smalţul dinţilor şi placa dentară. Sigilantul ţine departe bacteriile, răspunzătoare în cea mai mare parte de apariţia cariilor dentare.

Procedura nu este una dureroasă. Mai întâi, medicul dentist pregăteşte dintele, curăţându-l cu ajutorul unei perii speciale, fără să se folosească de freză. Apoi aplică sigilantul, cu ajutorul unor instrumente speciale. Sigilantul se întăreşte cu ajutorul unei lămpi care emite o lumină de culoare albastră.

Cât rezistă dinţii sigilaţi

În ceea ce priveşte alegerea dinţilor care urmează să fie sigilaţi, medicul stomatolog este cel care stabileşte care sunt aceia.

O astfel de procedură este menită să dureze câţiva ani de zile. Totul depinde de materialul folosit pentru sigilarea dentară, dar şi de obiciurile alimentare şi de igiena orală a celui care are dinţii sigilaţi. În toată această perioadă, sunt indicate controalele stomatologice, la intervale de şase luni de zile. În cazul în care medicul observă o deteriorare a sigilantului sau apariţia unor carii, va îndepărta sigilantul, pentru corectarea problemelor apărute.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar