De ce apare candida bucala și cum tratăm afecțiunea

tratament stomatologic

Candidoza bucală (candida bucala) poate să apară în urma unor tratamente îndelungate cu antibiotice, cu corticosteroizi, dacă ai sistemul imunitar slăbit. Persoanele predispuse la această afecțiune sunt sugarii, copiii, vârstnicii, dar și cei care suferă de diabet, sunt infectați cu virusul HIV, cât și la persoanele care fac chimioterapie.

De obicei, candidoza orală se tratează ușor la copii și la nou-născuți, însă la adulți afecțiunea se vindecă mai greu. Candidoza orală este provocată de ciuperca Candida albicans.

Simptome pentru candida bucala

Printre simptomele bolii se numără petele albicioase apărute pe suprafața limbii, dar și pe cerul gurii sau pe amigdale. Poate apărea și roșeața în cavitatea bucală, cât și dureri în gât. Respirația urât mirositoare este un alt semn al acestei afecțiuni.

Persoanele care sunt infectate cu candida își pot pierde și gustul, pot simți arsuri și furnicături pe suprafața limbii.

Dacă te confrunți cu aceste simptome, este nevoie să te prezinți la un consult de specialitate. Tratamentul este stabilit în funcție de fiecare pacient în parte și în funcție de severitatea infecției. Boala este depistată în urma unei culturi de salivă.

Ce tratament este recomandat

În general, tratamentul se bazează pe tratamente antifungice, care să elimine infecția cu Candida albicans. Poate fi vorba despre medicamente, cât și soluții cu aplicare locală, la nivelul cavității bucale. Tratamentul medicamentos este recomandat mai ales în situațiile în care infecția s-a extins și la nivelul esofagului.

De ajutor în procesul de vindecare al candidozei orale este și gargara cu bicarbonat de sodiu, de două-trei ori pe zi, cât și aplicarea de glicerină boraxată pe suprafața limbii.

De obicei, tratamentul durează două săptămâni.

Este important să schimbi periuța de dinți după ce ai terminat tratamentul deoarece există riscul ca infecția să recidiveze. De asemenea, pentru a preveni apariția candidozei bucale, este important să ai o igienă orală riguroasă. Este indicat să te speli pe dinți de trei ori pe zi, să folosești ața dentară, cât și apa de gură, care ajută la eliminarea bacteriilor.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.