Ce faci dacă ai dinții sensibili

sensibilitatea dentara

Când mănânci ceva dulce, ceva fierbinte sau foarte rece, simți o durere intensă, de scurtă durată? Înseamnă că suferi de sensibilitate dentară, o problemă care apare destul de frecvent, la nivel mondial.

Cunoscută drept hipersensibilitate dentară, această problemă apare cel mai adesea la persoanele care au vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani.

Iată ce trebuie să știi despre cauzele apariției acesteia, cât și despre metodele de prevenție:

La originea senzațiilor dureroase există întotdeauna aceeași cauză: dentina expusă. Aceasta se află sub smalțul dintelui și este bogată în terminații nervoase numite canale.

Printre cauzele care duc la apariția sensibilității dentare se numără periajul dentar prea puternic, cu o periuță de dinți care are perii prea tari, fiindcă pot cauza retragerea gingiei, care reprezintă un strat de protecție.

Consumul de produse acide poate fi, de asemenea, un alt factor declanșator al sensibilității dentare. Astfel, dacă ai obiceiul să consumi frecvent citrice, sucuri acidulate, vin alb, smalțul dinților poate avea, în timp, de suferit.

Gingivita, o altă cauză

Sensibilitatea dentară apare și la persoanele care suferă de gingivită, afecțiune care se manifestă prin inflamarea gingiilor. Cu timpul, gingiile se retrag și dentina nu mai are protecție. Tratamentele de albire a dinților, cât și unele intervenții chirurgicale la nivelul gingiei pot fi și ele un factor care să ducă la apariția acestei probleme. Uzura smalțului dentar poate fi provocată și de bruxism, afecțiune care se manifestă prin scrâșnirea dinților.

Ce măsuri poți lua pentru a reduce hipersensibilitatea

Pentru a scădea riscul aparițieie acestei probleme, cât și pentru a limita efectele sale, este important să nu periezi dinții prea puternic, cât și să folosești o periuță cu peri moi.

Evită să te speli pe dinți aproximativ o jumătate de oră după ce ai mâncat alimente acide sau după ce ai consumat băuturi acidulate, căci ele cresc sensibilitatea smalțul dintelui. Periajul dentar ar trebui să se facă vertical, mișcările laterale fiind de evitat.

Utilizează o apă de gură special concepută pentru persoanele care se confruntă cu sensibilitate dentară. De asemenea, este indicat să utilizezi o pastă de dinți care să mențină smalțul dentar sănătos.

Dacă suferi de bruxism, cere-i medicului stomatolog dispozitive de protecție pe care să le porți pe timpul nopții și evită să scrâșnești din dinți pe durata zilei.

Este important să ai o igienă orală corectă și să mergi la un control stomatologic o dată la șase luni.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

* Bifa GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord