Ce este tomografia dentară computerizată

solutii stomatologice

Tomografia dentară computerizată (CT) este o metodă de investigare recomandată de către medicii stomatologi în situațiile în care alte metode de investigare nu sunt suficiente. Este o investigație nedureroasă și non-invazivă.

O astfel de tomografie este cel mai adesea recomandată înainte de un implant dentar, pentru că imaginile permit planificarea mult mai exactă a unei scheme de implant.

Cu o astfel de investigație medicul va putea să afle informații importante despre masa osoasă a pacientului, deoarece cu ajutorul ei va fi realizat un grafic al masei oasoase. Astfel, medicul va ști clar informațiile despre masa osoasă acolo unde va trebui să insereze implanturile. În caz că este nevoie de os suplimentar pentru inserarea implanturilor, în urma tomografiei va putea fi măsurat volumul de os necesar.

Tomografia dentară este utilă și pentru a vedea cum sunt poziționate exact rădăcinile dinților care se află în vecinătatea viitoarelor implanturi dentare.

Când mai este recomandată

Tomografia computerizată este recomandată și pentru a localiza sinusurile maxilare. O astfel de investigație mai poate fi recomandată pentru localizarea canalului mandibular, pe unde trec ramurile alveolare superioare posterioare ale nervului maxilar.

În urma unei astfel de investigații pot fi depistate și tumorile localizate la nivelul cavității bucale. De asemenea, este o investigație care poate fi de ajutor și pentru depistraea infecțiilor din sfera oro-maxilo-facială.

Cum te pregătești pentru investigație

Pacientul nu are nevoie de pregătiri speciale înainte de această investigație medicală. Doar că trebuie să știi că în cazul în care porți o proteză dentară, acesta trebuie să fie îndepărtată.

Totodată, trebuie ca bijuteriile, ochelarii și agrafele de păr să fie scoase înainte de procedura medicală.

Persoana care este supusă investigației trebuie să respecte indicațiile pe care le primește în momentul în care are loc procedura. Aceasta poate să dureze între 20 și 40 secunde pentru o scanare completă a cavității bucale.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.