Ce este stomatita si cum se tratează

stomatita

Cauzele apariției stomatitei

Există mai multe tipuri de stomatită, în funcție de factorii declanșatori ai bolii. Şi simptomele sunt diferite. Astfel, putem vorbi despre stomatita aftoasă și despre cea herpetică.

În cazul stomatitei aftoase, cauzele apariției pot fi o igienă deficitară a gurii, unele medicamente, stresul, unele bacterii și virusuri, precum și unele boli autoimune.

Un alt timp de stomatită este cea herpetică, a cărei apariții este cauzată de un virus. Stomatita herpetică se poate activa în condiții de stres, pe fondul scăderii imunității sau când apar schimbări hormonale.

Simptome stomatită

Cea aftoasă se manifestă prin apariția unor ulcerații dureroase în interiorul cavității bucale (pe limbă, pe interiorul obrajilor și al buzelor), respirație urât mirositoare, salivație abundentă, gingii umflate și roșii.
Şi unele schimbări hormonale, precum și un somn insuficient, pe o perioadă mai ndelungată de timp, pot cauza stomatită aftoasă. Nu este contagioasă, iar ulcerațiile dispar în aproximativ 5-10 zile, însă poate să recidiveze. Recuperarea totală poate să dureze între 14 și 20 de zile.

Simptomele stomatitei herpetice sunt asemănătoare cu cele ale stomatitei aftoase, doar că în această situație apare și febra, cât și senzația de arsură pe limbă.

Diagnosticul este pus de către medicul stomatolog, în urma unui consult. El mai poate recomanda și analize de sânge și examen de cultură al ulcerațiilor apărute în cavitatea bucală.

Tratament stomatită

Pentru a fi stabilit tratamentul corespunzător, trebuie identificat tipul de stomatită și cauza acesteia.

Cei care au fost diagnosticați cu stomatită trebuie să aibă o igienă riguroasă a cavității bucale, să se spele pe dinți de cel puțin două ori pe zi, să evite alimentele prea reci sau prea fierbinți. Consumul de lichide este, de asemenea, de ajutor și grăbește vindecarea bolii. Şi renunțarea la fumat este importantă în procesul de vindecare al stomatitei, indiferent de tipul acesteia.

Pe toată durata tratamentului se folosește o periuță de dinți cu peri moi.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

wpDiscuz