Istoria plombelor

plombe sau obturatii dentare

În secolul al XIX-lea au apărut primele plombe de metal (putea fi vorba despre aur, argint), apoi au apărut și plombele realizate din amalgam. Este un mix alcătuit din mercur, argint, cupru, staniu și zinc.

Mai exact, tratamentul cariilor dentare cu ajutorul amalgamului a apărut în Statele Unite ale Americii, în anul 1830.

Odată cu apariția plombelor din amalgam (cunoscute și drept plombe argintii), au început și cotroversele, căci se spune că acestea ar putea duce la apariția unor probleme de sănătate, din cauza mercurului. Însă reprezentanții Serviciului de Sănătate Publică din Statele Unite ale Americii au spus că mercurul prezent în plombele dentare nu reprezintă un pericol pentru sănătate, pentru că doza folosită este una infimă, care nu pune sănătatea în pericol.

Culoarea acestor plombe este argintiul, ceea ce nu le recomandă pentru dinții frontali, căci au un aspect diferit de cel al dintelui natural.

Oricum, în prezent, acest material este foarte rar folosit în cabinetele medicilor stomatologi.

Medicii folosesc in prezent plombe realizate din ceramică și din rășini compozite, care sunt rezistente. Aceste plombe au marele avantaj că au culoarea naturală a dinților, fiind potrivite pentru dinții frontali. De asemenea, pentru plombarea dinților se folosește foarte mult inlay-ul și onlay-ul dentar, care sunt plombe de culoare albă, realizate din porțelan. Acestea sunt de durată și imită perfect culoarea naturală a danturii. Astfel, pentru oricare dintre aceste tipuri vei opta, vei obține întotdeauna un zâmbet natural.

Plombele reconstituie forma anatomică a dintelui. Totodată, prin plombare nu sunt afectate funcțiile dintelui. Cu ajutorul plombelor nu sunt tratate doar cariile dentare, ci acest tratament poate să fie folosit și pentru persoanele care au suferit o fractură a dintelui.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar