Inlay și onlay dentar

manopera dentist

Aceste proceduri sunt utilizate pentru a trata o carie dentară, care nu este suficient de mare pentru a fi realizată o coroană dentară. De asemenea, sunt indicate și în cazul fracturilor dentare care nu sunt grave și nu necesită alte tehici de tratament. Inlay-ul și onlay-ul îi permite medicului dentist să păstreze mai mult din structura originală a dintelui pacientului. Tehnica este recomandată și în cazul cariilor situate între doi dinți.

Un inlay este poziționat între cuspizii unui dinte,în timp ce un onlay poate fi poziționat pe întreaga suprafață de mestecat sau pe mai muți cuspizi ai dintelui.

Inlay-urile sau onlay-urile pot fi realizate din rășini de compoziție, din porțelan, cât și din aur. Ele pot dura 20-30 de ani, în funcție de materialul folosit, de cât de bine este menținută igiena orală și de vizitele regulate la medicul stomatolog.

Cel mai utilizat dintre aceste materiale este porțelanul, datorită durabilității, dar și pentru că aspectul său este foarte asemănător cu cel al dintelui.

Inlay-urile și onlay-urile se împart în două categorii: directe și indirecte. Încrustațiile directe sunt realizate în urma unei singure vizite la medicul stomatolog, fiind realizate de către medic, în cabinetul stomatologic, în timp ce încrustațiile indirecte se realizează pe parcursul a două ședințe la dentist. În acest caz, încrustația este realizată de către un tehnician dentar, în laborator.

În ambele situații, pacientul va fi anesteziat local, astfel încât să nu simtă disconfort în timpul intervenției. Pacientului i se va curăța caria, apoi este montată și cimentată încrustația dentară.

În cazul onlay-ului și inlay-ului indirect, la prima ședință pacientului i se va curăța caria, apoi medicul va lua o amprentă a dintelui, după care va aplica o plombă temporară (pentru a proteja dintele), urmând ca în a doua ședință să fie montată încrustația realizată în laborator, prin cimentare definitivă.

Beneficiile acestei proceduri sunt acelea că există un risc foarte mic de apariție a unor carii secundare, surafața dintelui este întărită în proporție de 75%, iar culoarea dintelui nu se modifică după tratament. Un alt avantaj al acestei tehnici este acela că dintele își va păstra forma inițială.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.