Obturația endodontică

tratament stomatologic

Obturația de canal mai este cunoscută drept tratament endodontic, în timp ce în popor tratamentul este cunoscut drept scoaterea nervului. Procedura prespune scoaterea pulpei dintelui, care se îmbolnăvește din cauza unei carii profunde, a unei fracturi la nivelul smalțului dintelui sau în urma unui abces dentar.

Ce presupune procedura

Medicul curăță canalele radiculare, extrage nervul afectat și pulpa dentară afectată, împreună cu bacteriile care se găsesc aici, apoi umple canalele radiculare cu o pastă sigiantă, definitivă. Acest rratament stomatologic este de obicei efectuat în aceeași zi, însă dacă există o infecție medicul va trebui să aplice medicamente în interiorul dintelui, până la vindecare. Abia apoi va putea trece la procedura de obturație de canal.

Tratamentul endodontic se face cu ajutorul a unor instrumente speciale, urmărind eliminarea țesutului inflamat. Stomatologul va extrage mai întâi vasele de sânge de la nivelul pulpei dentare, apoi nervii care se găsesc în camera pulpară. Pentru ca procedura să aibă reușită în proporție de 100% este necesară scoaterea în totalitate a țesutului pulpar. Orice rest rămas va face ca problema să recidiveze.

Este nevoie de radiografie dentară

Medicul stomatolog nu va trece la procedura obturației de canal înainte să facă o radiografie dentară. Cu ajutorul acesteia, el va vedea forma canalului dintelui, va vedea cât de lungă este rădăcina dintelui și va putea observa dacă este o infecție la nivelul osului alveolar. De obicei, procedura este nedureroasă, pentru că medicul folosește anestezic local.

Cum îți dai seama că ai putea avea nevoie de obturație de canal

Există mai multe semne care îți spun că ai putea avea nevoie de obturație de canal, care să te trimită la medic. Poate apărea o durere intensă a dintelui afectat în momentul în care mesteci, când bei apă rece sau foarte fierbinte, ori dacă mânânci dulciuri. De asemenea, dintele afectat poate să capete o nuanță de gri, iar gingia din jurul rădăcinii acestuia se umflă.

Ce se întâmplă după procedeul de obturație de canal

În primele zile după procedura stomatologică, dintele poate să fie mai sensibil, ceea ce este normal. De aceea, poate fi nevoie de administrarea unui analgezic. De asemenea, poate fi nevoie și de prescripția de antbiotic.

După obturația de canal poate fi nevoie și de o coroană dentară. Aprocedeul nu este necesar doar din punct de vedere estetic, ci și pentru că oferă protecție dintelui, astfel încât să nu pătrundă din nou bacterii și să reapară infecția.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar