Tratamentele stomatologice în timpul sarcinii

periajul dentar in sarcina

Orice femeie care dorește să rămână gravidă trebuie să facă o vizită în cabinetul stomatologic, pentru a-și rezolva eventualele probleme cu dantura și pentru a reduce riscul infecțiilor.

Multe femei își pun întrebarea dacă pot merge la dentist pe durata celor nouă luni de sarcină, fiindcă se gândesc să nu pună în pericol fătul.

Ei bine, îngrijirea dentară este un aspect important și este recomandat ca o femeie gravidă să meargă la stomatolog. Controlul de rutină, dar și alte proceduri stomatologice nu reprezintă niciun risc pentru făt.

Din cauza nivelului crescut al hormonilor de sarcină, pot apărea unele probleme dentare la unele gravide, precum sângerarea gingiilor, dar și carii dentare.

De asemenea, nivelul ridicat de progesteron poate influența răspunsul organismului la placa bacteriană, dar poate favoriza și apariția parodontozei. De aceea, este important consultul periodic la medicul stomatolog.

Când se pot face intervenții stomatologice

În primul trimestru de sarcină, când are loc dezvoltarea organelor fătului, sunt de evitat intervențiile stomatologice, al doilea trimestru fiind perioada cea mai indicată.

Problemele acute sunt cele care trebuie soluționate, iar lucrările de tipul coroanelor dentare sau implantul dentar ori tratamentele de albire trebuie amânate până după naștere.

Se pot face radiografii dentare

În perioada sarcinii pot fi făcute chiar și radiografii dentare, însă acestea se vor face cu o mai mare precauție. Totodată, este de evitat în primul trimestru al sarcinii.

Și extracții dentare se pot face, însă asemenea intervenții stomatologice ar trebui evitate în primele trei luni de sarcină și în ultima lună. Se folosesc doar anumite tipuri de anestezice. Nu sunt indicate cele pe bază de adrenalină. În schimb, xilina, cel mai frecvent anestezic utilizat, nu prezintă risc pentru făt.

Gravidele pot lua chiar și antibiotic (de tipul cefalexinei, amoxacilinei, penicilinei), în cazul apariției unor infecții dentare, însă numai sub stricta supraveghere a medicului. Și unele analgezice pot fi administrate pe durata sarcinii.

Lasă un răspuns

2 Comentarii la "Tratamentele stomatologice în timpul sarcinii"

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

* Bifa GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord

cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
elena gusatu
Vizitator
elena gusatu

Pentru un tratament stomatologic cu infectie si 2 gingivectomii ni s-a propus trstsment cu hipoclorit de sodiu si hidroxid de calciu,sunt acestea daunatoare unei sarcini?

Richard Vencu
Admin

Aceste substante se introduc pe canalul radicular si daca nu le inghititi din greseala in timpul tratamentului nu aveti de ce sa va stresati ca nu intra in circuitul sanguin.