Parodontoza – informații

dinti cu tartru

Boala parodontală afectează gingiile și țesuturile de susținere a acestora. Afecțiunea, care afectează în special adulții, poate să ducă, în timp, la pierderea dinților, pentru că osul și țesutul care îi susține se distruge.

Lăsată netratată, parodontoza nu doar că duce la pierderea dinților, dar poate favoriza și apariția altor probleme de sănătate, precum infractul, astm, artrită reumatoidă. Femeile însărcinate care suferă de parodontoză sunt mai predispuse să nască prematur.

Printre simptomele bolii se numără sângerările gingivale, respirația urât mirositoare, senzație de mâncărimi la nivelul gingiei, inflamarea și înroșirea gingiilor. În stadii avansate, gingia începe să se retragă de pe dinți și apar pungile parodontale. Diagnosticul se pune în urma unui consult stomatologic și a unor radiografii dentare.

Cauzele apariției parodontozei

Igiena deficitară a cavității bucale, care duce la formarea plăcii dentare, este una dintre principalele cauze ale bolii parodontale. Alți factori care duc la apariția acestei afecțiuni sunt fumatul, stresul, un sistem imunitar scăzut.

Unele afecțiuni, precum leucemia, gingivita, anemia, infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV), cât și diabetul zaharat pot favoriza apariția parodontozei. Și unele schimbări hormonale în organism pot favoriza apariția acestei afecțiuni.

Periajul zilnic al dinților, utilizarea aței dentare si detartrajele regulate, care elimină tartrul, scad simțitor riscurile apariției bolii parodontale.

Metode de tratament

Tratamentul indicat de medicul stomatolog urmărește încetinirea evoluției bolii. În fază incipientă, se poate recurge la netezire radiculară, la aplicarea de soluții antiinflamatoare sau de gel care conține antibiotic, pentru reducerea pungilor parodontale. De asemenea, poate fi nevoie și de administrarea de antibiotice orale, dacă există și o infecție.

În stadiile avansate ale bolii, medicul stomatolog poate să recurgă la tratamentul chirurgical. Acesta poate să recurgă la operații cu lambou (incizii la nivelul gingiei), pentru a îndepărta tartrul și infecția, la grefe de os și de țesut.

Reguli de igienă orală în cazul pacienților cu parodontoză

  • mersul la dentist la fiecare șase luni, pentru controalele periodice
  • alimentație bogată în fructele și legume crude
  • utilizarea zilnică a apei de gură, pentru îndepărtarea bacteriilor din cavitatea bucală
  • periajul dinților de cel puțin două ori pe zi sau după fiecare masă și după fiecare gustare
  • este indicat să te obișnuiești să folosești ața dentară, pentru o curățare cât mai bună a cavității bucale
  • detartrajul este, de asemenea, recomandat, la aproximativ trei luni de zile
  • spălarea dinților cu o periuță cu peri moi, care trebuie schimbată o dată la trei-patru luni
Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

avatar

* Bifa GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord