Informații despe fațetele dentare

determinarea culorii

Pentru un zâmbet frumos poți apela oricând la fațetele ceramice dentare. Cu ajutorul acestor tratamente stomatologice, problemele dentare precum cariile, dinții fisurați sau sparți vor fi soluționate eficient.

Când sunt indicate

Fațetele dentare sunt recomandate în mai multe situații. Dacă o persoană nu este mulțumită de culoarea dinților, poate apela la un astfel de tratament. Uneori,  dinții se pot îngălbeni sau se pot păta, fie din cauza stilului de viață (fumat, cafea …) fie în urma tratamentelor medicale, ca de exemplu, administarea repetată de antibiotice în copilărie. Fațetele dentare sunt o opțiune ideală în acest caz. Mai pot fi utilizate pentru schimbarea formei danturii.

Unele persoane pot avea dinții prea scurți ori ciobiți sau fisurați, în urma unor accidente ale vieții de zi cu zi. Această tehnică permite remodelarea danturii, astfel încât aceste diferențe să nu mai fie vizibile.

Alinierea incorectă a danturii poate fi îmbunătățită prin fațetarea dentară. Astfel, este înlocuit tratamentul ortodontic. Și spațiile inestetice dintre dinți pot fi corectate printr-o astfel de procedură.

Fațetele dentare reprezintă suprafețe foarte subțiri, din porțelan, de aproximativ 0,5 milimetri, realizate din ceramic, care se vor aplica pe dinții naturali, cu ajutorul unui adeziv natural. Procedura de fațetare ceramică nu este deloc dureroasă, iar dinții își păstrează aspectul natural. Aceste fațete din porțelan sunt foarte durabile și se integrează perfect cu suprafața dintelui natural.

Când te decizi să apelezi la o astfel de metodă, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te consulți cu medicul stomatolog. Upă un consult amănunțit, veți stabili planul de tratament. Una dintre cele mai importante etape este alegerea culorii, care trebuie să fie cât mai apropaiată de cea a dinților naturali, astfel încât să nu existe diferențe vizibile.

Fațetarea dentară se aplică în special dinților frontali, care trebuie să arate impecabil, însă poate fi aplicată și în cazul măselelor. Materialul folosit de către medicul stomatolog este ceramic. Procedura este minim invazivă, iar rezultatele sunt uimitoare.

Trebuie însă să știi că, în comparație cu fațeta ceramică, fațeta realizată dintr-un material compozit are avantajul unui timp de execuție relativ scurt, însă durata de viață a acestora este scurtă, de unul-doi ani. Vezi aici o comparație între fațetele ceramice și cele din compozit

O fațetă dentară are durabilitate și imită perfect dintele natural, de aceea sunt folosite cu succes în cabinetele medicilor stomatologi. Fațetele pot fi confecționate din porțelan, din rășini compozite ori din zirconiu.

Cum se realizează

Pentru procedeul de fațetare este nevoie de două-trei vizite la cabinetul medicului stomatolog. De obicei, la primul consult are loc o ajustare a dinților, cât și amprentarea danturii. Amprenta va fi trimisă la un laborator, pentru a fi turnate fațetele. La a doua ședință urmează procedeul de turnare a fațetelor dentare. Dacă acestea se potrivesc, urmează cimentarea definitivă. În cazul în care fațetele nu sunt potrivite se vor mai face ajustări, de aceea va fi nevoie de o a treia ședință la medicul stomatolog.

Smalțul dintelui se îndepărtează prin lustruire. În ceea ce privește fațetarea, poți alege și o fațetare cu ajutorul materialelor compozite, caz în care dintele poate fi fațetat într-o singură sesiune.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

* Bifa GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord