Indicații după o intervenție chirurgicală orală

După o intervenție chirurgicală stomatologică (extracții, implant dentar, rezecție apicală, sinus lift, chiuretaj gingival) este nevoie ca pacientul să respecte câteva reguli. Acestea diferă în funcție de fiecare persoană în parte, dar și de complexitatea intervenției.

Pansamentul se menține timp de cinci-șase ore de la intervenție. De asemenea, nu este indicat fumatul timp de cel puțin o zi de la intervenția chirurgicală.

Este important să nu te speli pe dinți și să nu folosești apă de gură timp de 24 de ore după ce a avut loc operația. Abia după aceea poți începe să te speli pe dinți, evitând zona operată.

În majoritatea cazurilor, după o astfel de intervenție pot apărea dureri locale, de aceea medicul îți va prescrie analgezice, pentru a ajuta la calmarea acestora. Unii pacienți pot avea nevoie și de un
tratament cu antibiotice, însă acesta poate fi urmat doar dacă medicul stomatolog îți recomandă acest lucru. Antibioticele sunt indicate pentru a fi evitate eventualele infecții. De asemenea, pot părea umflături ale obrazului în dreptul zonei operate, care vor trece în două-trei zile de la interveție. O pungă cu gheață sau compresele cu apă rece sunt utile într-o astfel de situație.

Există și reguli de alimentație pe care trebuie să le urmeze pacienții, astfel încât recuperarea să
decurgă normal și să nu apară complicații. Astfel, pacienții trebuie să nu consume băuturi foarte
reci sau fierbinți câteva zile de la intervenție. De asemenea, sunt recomandate alimentele moi și
supele și ciorbele, în timp ce condimentele trebuie să fie evitate.

Indicații în urma unui sinus lift

În cazul unui sinus lift, persoana care a suferit această intervenție trebuie să evite strănutul ( iar
dacă strănută să facă acest lucru doar cu gura deschisă), timp de trei-patru săptămâni de când a avut loc intervenția chirurgicală.

În cazul în care apar sâgerări nazale este important ca persoana respectivă să stea întinsă pe spate.

Totodată, persoana care a trecut printr-o astfel de intervenție chirurgicală nu trebuie să sufle
nasul timp de două-trei săptămâni. În perioada de recuperare, efortul fizic nu este indicat.

Când trebuie să mergi de urgență la control

Este normal să apară dureri atunci când pacientul deschide gura. În cazul în care cel care a suferit orice tip de intervenție chirurgicală orală și apar sângerări prelungite, dureri bruște, care nu trec, febră, dureri de cap puternice, stări de vomă, frisoane, este importat ca pacientul să meargă de urgență la medic.

Lasă un răspuns

2 Comentarii la "Indicații după o intervenție chirurgicală orală"

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Maria Marinca
Vizitator
Maria Marinca

Buna,in sept am facut operatie iar acum a aparut o roseata si ma cam doare,ce poate fi?

Richard Vencu
Admin

Va recomand sa va programati pentru control postoperator la medicul chirurg la care ati facut operatia