Când este indicată radiografia dentară

radiografie dentara

Radiografia dentară oferă o imagine completă danturii, a mandibulei și a maxilarului, fiind recomandată de medicul stomatolog în diferite situații.

În urma radiografiilor, medicul poate vedea dacă există pierdere de masă osoasă, existența unor dinți care nu au erupt încă (de exemplu măselele de minte), cariile dentare care nu pot fi observate în urma unui consult obișnuit.

Radiografiile dentare folosesc cantități mici de radiații și pot fi făcute chiar și de către femeile gravide (numai la recomandarea doctorului), însă este nevoie de echipament de protecție suplimentar pentru aceasta. Radiografiile dentare nu pun viața în pericol.

Tipuri de radiografii dentare

Cea mai recomandată și cea mai cunoscută radiografie este cea retroalveolară (este și cea mai accesibilă din punctul de vedere al prețului, costând 15-20 de lei). Această investigație oferă imagine a unul, doi sau trei dinți. Este indicată nu doar pentru ca medicul să vadă existența unor carii, abcese, chisturi, infecții sau fractini la nivelul dintelui, ci și pentru a urmări evoluția în urma unor tratamente stomatologice. Este vorba despre o rezecție apicală (eliminarea unei porțiuni din vârful rădăcinii unui dinte, care avea o infecție, dar și despre urmărirea evoluției în cazul unei intervenții endodontice și în urma unui transplant dentar.

Radiografia panoramică oferă o vedere de ansamblu a dinților

Radiografia bitewing este folosită pentru a vedea coroana dentară, dacă există carii între dinți și pentru a arăta cât de bine se aliniază atât dantura superioară, cât și cea inferioară.

Arată, de asemenea, pierderea de masă osoasa, atunci când o boală severă a gingiilor sau o infecție dentară sunt prezente.

Radiografia panoramică este un alt tip de investigație la care medicul apelează ocazional. Aceasta prezintă o vedere de ansamblu a dinților, a sinusurilor, a articulațiilor temporo-mandibulare. Aceste raze X nu detectează carii, ci arată probleme stomatologice precum anomalii osoase, chisturi, tumori, infecții și fracturi.

Radiografia ocluzală oferă o imagine completă a arcadei superioare sau a celei inferioare și este utilizată pentru a găsi supraaglomerări dentare, dinți care nu au erupt prin gingii, fracturi ale maxilarului, chisturi, abcese. Acest tip de radiografie mai poate fie utilizată pentru a găsi un obiect străin în interiorul dintelui.

Medicul stomatolog mai poate recomanda și radiografii ale sinusurilor.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.