Tomografia dentară computerizată cu fascicul conic

Tomografia dentară computerizată cu fascicul conic (CBCT) este o metodă de investigare imagistică a regiunii maxilo-faciale. Este folosită în situațiile în care radiografiile dentare nu sunt suficiente.

În cadrul procedurii, se folosește o tehnologie modernă, pentru a genera imagini tridimensionale ale structurilor dentare, ale țesuturilor moi, ale căilor nervoase și ale oaselor din regiunea cranio-facială, într-o singură scanare. Este o investigație nedureroasă și non-invazivă.

Poate fi folosită înainte de un implant dentar

Imaginile obținute cu fasciculul conic CT permit planificarea mult mai exactă a unei scheme de tratament. Aceasta oferă măsurători precise, atât în zonele mandibulare laterale, cât și în zona sinusurilor. Cu ajutorul CBCT se poate măsura densitatea osoasă, ceea ce o face extrem de utilă în cazul unui implant dentar. Medicul poate să recomande acest tip de investigație și înainte de tratamentele de canal.

Cu ajutorul CBCT se pot măsura exact dimensiunile osului în care va fi introdus implantul dentar, dar se pot face și simulări de poziționare ale acestuia. Este important de știut că în cazul CBCT doza de radiații este mai mare decât aceea utilizată pentru efectuarea radiografiilor dentare. Nu este recomandată femeilor însărcinate.

Ce presupune CBCT

Pacientul nu are nevoie de pregătiri speciale înainte de procedura medicală. Însă este nevoie ca obiectele metalice, inclusiv bijuteriile, ochelarii de vedere, protezele și agrafele de păr pot afecta imaginile și trebuie îndepărtat înainte de examen. De asemenea, nici purtarea de proteze dentare nu este recomandată în cazul tomografiei dentare computerizate.

Pacientului i se va cere să stea pe scaun sau se întindă, în funcție de tipul de fascicul conic de scanare CT folosit. Medicul dentist sau de chirurgie orală îl va poziționa corect, apoi îi va spune pacientului să rămână nemișcat, în timp ce sursa de raze X se rotește în jurul capului pacientului, pentru o rotație de 360 de grade sau mai puțin, timp în care efectuează scanarea. Aceasta poate dura de obicei între 20 și 40 secunde pentru o scanare completă, în care toată gura și structurile dentare sunt analizate și mai puțin de 10 secunde pentru o scanare parțială, care se concentrează pe o anumită zonă a mandibulei sau a maxilarului. Totul se realizează într-un timp atât de scurt pentru că unda de radiație se propagă conic.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar