Proteza dentară și reflexul faringian

proteza dentara

Reflexul faringian sau reflexul de vomă este un act ce poate presupune eliminarea conținutului gastric sau doar senzația de iminență a acestui eveniment. În stomatologie, pacienții care se confruntă cu un reflex vomitiv accentuat pot fi mai dificil de tratat și pot întâmpina și greutăți la purtarea protezei dentare.

Aveți sau nu un reflex faringian accentuat?

Vă puteți da seama relativ simplu dacă suferiți de un reflex de vomă accentuat sau sensibil studiindu-vă reacțiile în anumite contexte. Spre exemplu, periajul dentar, cu precădere a dinților aflați în partea din spate a cavității bucale, vă declanșează senzația de vomă iminentă? De asemenea, orice control stomatologic de rutină poate duce la apariția acestei senzații neplăcute, fapt care mărește riscul de a va confrunta cu această problemă și în cazul în care vă doriți montarea unei proteze dentare.

Reflexul faringian și proteza dentară parțială

Reflexul vomitiv se poate declanșa atât în cazul protezelor totale, cât și al celor parțiale. În cea din urmă situație, există o serie de măsuri care pot fi luate pentru a elimina această neplăcere. Pentru început, înarmați-vă cu răbdare: primele zile de purtare a protezei dentare parțiale sunt de acomodare. Astfel că, după această perioadă, este foarte posibil ca reflexul vomitiv accentuat să dispară de la sine.

Dacă senzația nu dispare, puteți încerca utilizarea unui spray care amorțește gâtul. Folosiți-l doar o perioadă, până când remarcați diminuarea și, în cele din urmă, dispariția completă a reflexului de vomă.

Şi acupunctura s-a dovedit a avea rezultate pozitive, la fel și ajutorul oferit de un psihoterapeut. Nu în ultimul rând, o mică ajustare a protezei dentare parțiale sau înlocuirea acesteia cu una fără palat poate fi o soluție viabilă de eliminare a reflexului faringian.

Când proteza dentară agravează reflexul faringian

Un reflex de vomă accentuat poate fi incompatibil cu montarea unei proteze dentare totale. Uneori însă însăși protezele, după fixare, pot duce la agravarea acestui reflex, în situația în care placa de pe vălul palatin se întinde excesiv în spatele cavității bucale sau în cazul în care proteza dentară alunecă în spate. Prima situație riscă să nu poate fi ameliorată, întrucât îndepărtarea unei bucăți mici din proteza dentară, cu scopul de a împiedica declanșarea constantă a reflexului vomitiv, are șanse minime să elimine acest neajuns, iar o eventuală scurtare mai mare a plăcii care acoperă cerul gurii se traduce și printr-o stabilitate mai mică a protezei dentare.

În cel de-al doilea caz, proteza dentară poate fi ajustată de către medicul stomatolog, în așa fel încât aceasta să nu se mai deplaseze favorizând apariția reflexului faringian.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar