De ce apar cariile dentare

examinare dentara

În cavitatea bucală se găsesc în mod natural multe tipuri de bacterii, care, în prezența zahărului din alimente produc acizi. Aceștia atacă dinții în primele 20 de minute după ce ai luat masa. În timp, se formează placa dentară. În timp, aceasta poate duce la apariția cariilor. De aceea, este important să ne spălăm zilnic pe dinți și să folosim ața dentară, cel puțin o dată pe zi. Evoluția unei carii dentare depinde de fiecare persoană în parte.

Factori care favorizează apariția cariilor

Alimentația nesănătoasă

Persoanele care consumă mâncăruri bogate în carbohidrați, mai ales la gustările dintre mese, au un risc crescut de a dezvolta carii dentare. De asemenea, și consumul crescut de dulciuri poate să ducă la apariția acestei probleme.

O igienă dentară deficitară

Dacă nu te speli pe dinți în fiecare zi ai un risc mai mare de a face o carie. Medicii stomatologi recomandă spălarea dinților de cel puțin două ori pe zi și folosire aței dentare o dată pe zi. De asemenea, este recomadat un detartraj profesional, făcut în cabinetul medicului stomatolog, de două ori pe an.

Fumatul și alcoolul

Persoanele care fumează sunt mai predispuse la apariția cariilor. Același lucru se întâmplă și cu cei care fac abuz de alcool, pentru că aceste obiceiuri afectează smalțul dinților.

Gura uscată

Gura uscată, cunoscută și drept xerostomie, apare atunci când nu există suficientă salivă pentru a păstra umedă cavitatea bucală. Dacă te confrunți cu această problemă, ai un risc mai crescut de a face o carie dentară. Acest lucru se întâmplă pentru că nu ai suficientă salivă, ca să neutralizeze acizii din cavitatea bucală, astfel încât acești acizi vor ataca smalțul dinților. Totodată, este și un mediu favorabil înulțirii bacteriilor.

Unele medicamente pot duce la scăderea nivelului de salivă din gură, precum anumite antidepresive, antihistamice, cât și pastille utilizate în tratamentul epilepsiei și unele antipsihotice. Cât urmezi aceste tratamente, este important să bei apă suficientă și să acorzi o atenție crescută igienei orale.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar