Rebazarea și căptușirea protezei dentare

proteze dentare

Căptușirea și rebazarea protezei dentare sunt două intervenții necesare, efectuate periodic cu scopul de a ajusta lucrarea protetică la noua conformație a oaselor maxilarului pentru a elimina instabilitatea acesteia, dar și eventualele suferințe sau neplăceri cu care pacientul se confruntă în timpul masticației.

Rebazarea și căptușirea protezei dentare sunt necesare ca urmare a micșorării volumului oaselor maxilare după îndepărtarea dinților naturali și purtarea plăcii o perioadă mai mare de timp. Procesul de resorbție osoasă este mai accentuat în primul an de la extracția dentară totală și debutul purtării protezei și nu se oprește niciodată, fiind un proces perpetuu.

Rebazarea și căptușirea reprezintă două intervenții distincte, realizate asupra protezei dentare: în timp ce căptușirea vizează adăugarea de material acrilic moale sau dur pe suprafața plăcii, rebazarea presupune schimbarea completă a bazei acrilice a acestei lucrari protetice, cu păstrarea dinților artificiali.

Rebazarea protezei dentare este un proces mai complex decât cel de căptușire și este efectuat doar în condițiile în care dinții artificiali sunt în continuare buni, chiar dacă placa s-a deteriorat sau nu se mai potrivește pe câmpul protetic. După amprentarea câmpului protetic, un tehnician dentar înlătură o parte din materialul acrilic al protezei și adaugă unul nou, în conformitate cu amprenta obținută.

Vezi infograficul comparativ între proteze dentare și punți dentare

Rebazarea nu este un proces infailibil, astfel că nu poate fi efectuată la nesfârșit. Când situația o impune, medicul stomatolog poate recomanda realizarea unei noi proteze dentare.

Cât despre căptușire, aceasta poate fi directă, obținută prin aplicarea de acrilat moale, respectiv indirectă, cu acrilat dur. Prima variantă este considerată o soluție mai degrabă provizorie, întrucât materialele moi, biodegradabile utilizate devin spongioase la circa 2-3 luni de la aplicare, favorizând înmulțirea bacteriilor și problemele conexe (gust și miros neplăcut, infecții, dezlipiri etc.). Cea de-a doua variantă presupune amprentarea câmpului protetic și implică folosirea unui material mai rezistent decât în cazul căptușirii directe cu acrilat moale.

Atât căptușirile, cât și rebazarea protezei dentare sunt intervenții necesare purtătorilor întrucât, în absența lor – în special atunci când placa dentară este purtată în permanență -, fizionomia suferă modificări ireversibile. Pentru a evita problemele ulterioare, se recomandă pauza peste noapte de la purtarea protezei dentare, cât și căptușirea acesteia la 2 ani și înlocuirea totală la fiecare 5-7 ani.

Etichetat cu 

2
Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
1 Fire de discuție
1 Răspunsuri
0 Abonați
 
Cel mai discutat comentariu
Cea mai aprinsă discuție
2 Autori comentarii
Richard Vencuionut Autori comentarii recente

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
ionut
Vizitator
ionut

buna ziua, mi-am pus dantura in strainatate de aproximativ 1 luna si a trebuit sa vin in tara problema este ca mi sa retras gingia si se vede metalu.. se poate face ceva fara sa imi mai dau lucrarea jos?Multumesc!

Richard Vencu
Admin

Intr-o singura luna nu se poate retrage gingia ca sa se descopere metalul, probabil ca nu ati facut o lucrarea prea buna. In principiu nu se poate face nimic, o purtati asa si cand va decideti faceti alta lucrare in locul ei.