Probleme dentare ale copiilor

periaj dentar la bebelusi

Cariile de biberon afectează copiii care au până în trei ani. Cât despre petele care apar pe smalțul dinților, acestea pot fi semnul unei intoxicații cu fluor. Pot apărea atât la dantura de lapte, cât și pe cea definitivă.

Cum recunoști fluoroza

Apariția unor pete decolorate spre marginea dinților permanenți ai copiilor este principalul semn al fluorozei, care apre din cauza administrării de suplimente cu fluor. Dinții copilului pot prezenta pete mici,gălbui sau linii fine. În stadiu avansat, petele albe devin maronii și afectează toată suprafața smalțului. Cel care va stabili diagnosticul corect este medicul stomatolog.

Fluoroza poate fi prevenită prin câteva măsuri simple. Cea mai importantă ar fi să nu-i dai suplimente cu fluor copilului doar dacă ai recomandare de la medic.

Când micuțul tău începe să se spele singur pe dinți, este important să fie supravegheat îndeaproape. Este foarte important să nu înghită pasta de dinți, căci poate favoriza apariția fluorozei.

Ce sunt cariile de biberon

O altă problemă stomatologică specifică micuților sunt cariile de biberon. După ce le apar toți dințișorii, sugarii care adorm cu biberonul în gură sunt predispuși la această afecțiune. Cariile de biberon apar până la vârsta de trei ani. Mai întâi apar petele galbene de pe dinți, în special pe incisivii superiori. Apoi apar pete maronii, care se transformă treptat în carii.

Ca să prevină cariile de biberon, părinții trebu­ie să-și obișnuiască micuții cu spălatul pe dinți în fiecare seară.

Periajul dinților, de două ori pe zi

Periajul este recomandat dimineața și seara. Spălatul corect pe dinți se efectuează pe verticală, dinspre gingie spre dinte și invers, iar durata trebuie să fie de circa două minute. Este indicată o periuță de dinți cu peri moi.

Periuța copilului trebuie schimbată la trei luni și de fiecare dată după ce a fost bolnav.

Ața dentară, indicată utilă de la patru-cinci ani

În jurul vârstei de patru ani, este indicat să înveți copilul să utilizeze ața dentară. Aceasta ajută la îndepărtarea resturilor alimentare din locurile în care periuța nu poate să pătrundă.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar