Glosodinia

sensibilitatea dentara

Glosodinia este o afecțiune cronică din categoria bolilor neurologice cu manifestări în sfera oro-maxilo-facială. Cunoscută și sub denumirea de “sindromul gurii care arde”, glosodinia poate influența dramatic calitatea vieții bolnavului, în condițiile în care actualmente opțiunile de tratament rămân limitate.

Glosodinia, stomatodinia ori glosalgia este o suferință caracterizată printr-o puternică senzație de arsură ce afectează fie întreaga cavitate bucală, fie doar părți ale acesteia (limba, obrajii, gingiile, uneori chiar și epiglota) și care poate fi comparată cu durerea resimțită în urma înghițirii unor alimente ori lichide fierbinți.

Cauzele glosodiniei

Etiologia glosodiniei nu este în totalitate cunoscută, principala sa formă fiind idiopatică. Totuși, a fost identificat și un tip secundar de glosodinie, dezvoltat în contexte precise precum:

 • alergii
 • administrarea unor medicamete de tipul antihipertensivelor
 • carențe vitaminice și de minerale
 • disfuncții ale aparatului dento-maxiliar
 • candidoză orală
 • herpes
 • HIV
 • sindrom Sjorgen
 • disfuncții metabolice, precum diabetul zaharat
 • tulburări endocrine
 • boală de reflux esofagian
 • bruxism etc.

În cazul glosodiniei primare, teoriile vehiculate indică drept cauză lezarea sau disfuncția filetelor nervoase. Aceasta rămâne însă, pentru moment, doar o ipoteză.

Simptomele glosodiniei

Principalul semn al instalării glosodiniei este senzația de arsură căreia i se asociază însă și alte semne, cele mai comune fiind:

 • xerostomia
 • paresteziile la nivelul limbii
 • alterarea gustului, însoțită de apariția unui gust metalic
 • suferința difuză dimineața care se accentuează pe durata zilei
 • apetitul scăzut

În cazul formei severe, însoțite de durere puternică, glosodinia prezintă complicații de natură psihologică, de tipul stărilor de anxietate și irascibilitate, tulburărilor de somn și de personalitate și a depresiei.

Tratamentul glosodiniei

În absența unei cauze bine definite a glosodiniei primare, în prezent nu există un tratament standard în vederea vindecării acestei afecțiuni. Experimentele au dezvăluit, însă, ca având efect benefic clonazepamul și acidul alfa-lipoic, însoțit de terapie comportamentală și de administrarea de anxiolitice și anticonvulsivante.

În ceea ce privește glosodinia secundară, tratamentul presupune gestionarea sau înlăturarea completă a factorilor determinanți, în funcție de situație.

Vă invităm să citiți mai multe despre bolile limbii.

Lasă un răspuns

9 Comentarii la "Glosodinia"

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
ioana
Vizitator
ioana

Sunt incluse si buzele?Ma ustura foarte tare,cu greu reusesc sa mananc

rucsanda maria
Vizitator
rucsanda maria

RUCSANDA MARIA
in urma cu aproximativ 2 luni am simtit o usturime pe limba si mi sau creat multe fisuri vizibile care ma dor si nu pot minca .senzatia este de gust extrem de sarat .am incercat diverse tratamente la indicatiile medicului dar nu au dat rezultate
Va rog sa-mi spuneti ce as putea face
va multumesc

Richard Vencu
Admin

Buna ziua. La ce medici ati fost? Este posibil ca problema sa nu tina de stomatologie…

Costianu Iuliana
Vizitator
Costianu Iuliana

Buna ziua.Pe bunica mea o ustura tare limba,iar pe limba are o secretie alba..nu poate manca,apare si dispare.
Ce putem face,unde sa mergem?

Richard Vencu
Admin

Va sugerez sa mergeti la un spital pentru analize generale, este posibil sa nu fie o problema de stomatologie.

mihaela
Vizitator
mihaela

Eu am simptomele acestei boli glosidonia mă ustură foarte tare gingiile după ce mi-am pus dantura acum 5 Ani,mam acomodat foarte greu cu această dantura era și din acrila,am crezut ca sunt alergică la material pt ca după un timp mi s-a extins senzatiile sub formă de arsuri pe tot corpul practic aceste arsuri mi se plimba pe tot corpul,am luat antidepresive și anxiolitice pana în prezent dar usturimile miau revenit am schimbat dantura miam pus de porțelan credeam ca e vreo alergie la materialul acrilat dar usturimile continuă.
Credeți ca este glosidenia?

Richard Vencu
Admin

Din ce povestiti pare plauzibil. Din pacate nu suntem competenti in a va oferi un tratament in aceasta situatie. Ati fost la consultatie la un specialist neurolog?

mihaela
Vizitator
mihaela

Am fost și am zis ca am neuropatie cronică periferică și trebuie să fac un rmn cervical cu substanță de contrast dar cervicală poate afec a gingiile usturimile astea mă omoară miam schimbat dantura și degeaba. Poate să fie vreun nerv afectat?

Richard Vencu
Admin

Ma indoiesc ca sursa problemei este locala – adica cu sau fara dinti/lucrare protetica conditia dumneavoastra este prezenta. Nu e vorba de un nerv in sine ci cel putin de o parte insemnata a sistemului nervos. Nu cred ca veti gasi rezolvare la stomatologie.