Anodonția

stomatologie copii

Anodonția este o boală genetică, manifestată în forma sa absolută extrem de rar. Aceasta poate presupune absența congenitală a tuturor dinților (provizorii sau permanenți) și este diagnosticată abia după scurgerea perioadei de erupție a danturii permanente. În general, anodonția este o manifestare a unui sindrom și arareori apare ca afecțiune de sine stătătoare.

Anodonția: factori declanșatori

Deși cauzele anodonției nu sunt foarte clare, s-ar părea că factorii care influențează absența totală sau parțială a danturii sunt de natură genetică sau de mediu și se manifestă în perioada odontogenezei. Din punct de vedere genetic, o serie de afecțiuni ale mamei – infecția cu Candida, virusul rubeolic etc. -, dar și vârsta acesteia, numărul de sarcini, cât și greutatea copilului la naștere ar putea juca un rol în generarea anodonției.

Cât despre factorii de mediu, o influență ar putea avea expunerea la radiații, alergeni, dioxine etc. Aceștia acționează asupra celulelor embrionare riscând să ducă la instalarea anodonției.

În general, anodonția se asociază displaziilor ectodermale, manifestându-se ca fenomen independent extrem de rar. Displaziile ectodermale sunt afecțiuni genetice caracterizate de existența unor anomalii la nivelul a cel puțin două structuri ectodermale – dinții, glandele sudoripare, degetele, unghiile etc.

Anodonția: tipuri

Anodonția completă, caracterizată prin absența tuturor dinților, este foarte rară. Mai frecvent, apar cazuri de hipondonție și oligodonție. Hipodonția implică absența a 1 până la 6 dinți, în timp ce oligodonția se traduce prin lipsa unui număr mai mare de 6 dinți.

Anodonția poate fi clasificată și în două subtipuri: redusă și întinsă. În primul caz, este vorba despre absența a 1-2 dinți de pe o hemiarcadă, cel de-al doilea vizând absența unui număr mai mare de doi dinți (inclusiv absența totală).

Anodonția: tratament

Anodonția, indiferent de forma pe care o ia, necesită tratament de specialitate. În lipsa acestuia, pacientul se poate confrunta cu consecințe severe, precum înfundarea buzelor, micșorarea etajului facial inferior, afectarea masticației, deglutiției și a funcției fonetice, instalarea tulburărilor de ocluzie, tulburărilor psihice, afectarea vieții sociale ș.a.m.d.

Ca opțiuni de tratament, trebuie avută în vedere situația fiecărui pacient în parte, extinderea anodonției și potențialele complicații/malformații/afecțiuni subiacente. Intervențiile sunt complexe și, de regulă, implică conlucrarea mai multor discipline: implantologie, chirurgie, protetică, ortodonție etc.

Tratamentul trebuie aplicat cât mai timpuriu pentru cele mai mari șanse de reușită.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

* Bifa GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord