Osteointegrarea implantului dentar

periimplantita

Osteointegrarea se referă la procesul de formare a unei legături stabile între un material adăugat în os și acesta din urmă. În implantologie, acest fenomen este esențial pentru reușita implanturilor dentare. Din nefericire, există o serie de factori care pot afecta procesul de osteointegrare și periclita, așadar, eficiența unui implant dentar.

Procesul reușit de osteointegrare a unui implant dentar poate întampina o varietate de probleme, cauzate de diverși factori, de la cei de natură medicală la aceia corelați obiceiurilor pacientului și a tehnicii înseși de inserare a implantului.

Printre cel mai des întâlnite probleme asociate osteointegrării implantului dentar se numără:

  • Vindecarea lentă sau defectuoasă, însoțită de complicații, ca urmare a preexistenței unor afecțiuni medicale la pacientul care a suferit intervenția; sistemul imunitar scăzut, favorizat de o varietate de boli, diabetul tip 2, hemofilia, bolile sistemului osos, sindromul Cushing etc. sunt doar câteva dintre acestea;
  • Oferta osoasă slabă cantitativ și/sau calitativ care pune în pericol osteointegrarea;
  • Dezvoltarea periimplantitei;
  • Folosirea unor implanturi dentare cu formă cilindrică – acestea s-au dovedit a crea o legatură mai puțin stabilă cu osul, comparativ cu cele sub formă de șurub;
  • Adăugarea bontului și a lucrării protetice imediat după inserarea implantului dentar, înainte ca osteointegrarea să fi avut loc, fapt care pune în pericol „acceptarea” materialului de către organism etc.

Acestor tipuri de probleme corelate osteointegrării implantului dentar li se adaugă și altele, mai puțin comune ori frecvente, dar posibile. Este vorba despre reacțiile alergice la materialul din care este confecționat implantul dentar care determină insuccesul osteointegrării, cât și despre respingerea implantului, când sistemul imunitar, în loc să integreze noul material, îl atacă, ducând la inflamarea țesuturilor din jurul implantului și la durere, astfel că, în cele din urmă, acesta trebuie eliminat.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar