Avulsia dentară

edentatia partiala

Avulsia dentară este o urgență stomatologică ce se caracterizează prin detașarea completă a unui dinte din os, cu tot cu rădăcină. Luxația apare în urma unor traumatisme fizice aplicate la nivelul feței sau mandibulei. Iată ce complicații implică și ce ai de făcut atunci când te confrunți cu o astfel de urgență stomatologică!

Specialistii susțin că avulsiile dentare reprezintă aproximativ 16% dintre traumatismele dento-parodontale cu care pacienții se prezinta la medic în regim de urgență. Toate grupele de vârstă sunt predispuse la astfel de luxații, însă apar cu preponderență la copii și la persoanele care practică sporturi de contact.

Repoziționarea imediată a dintelui, o prioritate!

Dintele detașat complet din os poate fi replantat cu succes în cazul în care te prezinți imediat după accident la un cabinet stomatologic. Pentru ca dintele să fie reatașat și să redevină funcțional, este recomandat să fie repoziționat în maximum 30 de minute de la momentul traumei. Motivul pentru care este necesară această intervenție rapidă este acela că dintele trebuie să fie “în viață” la momentul repoziționării, adică să își păstreze vitalitatea celulelor prodontole regăsite la nivelul suprafeței radiculare. Odată ce acestea “mor”, dintele nu mai poate fi salvat.

Daca avulsia dentară se produce la copiii care încă au dentiție de lapte, repoziționarea dintelui nu este necesară. Totuși, vizita la  stomatolog rămâne obligatorie, pentru ca medicul să curețe zona afectată și să scoată eventualele fragmente de dinte sau os care au pătruns în canal, la momentul accidentului. În cazul în care avulsia apare la unul dintre dinții permanenți, se impune vizita medicală necesară pentru reimplantare.

În unele cazuri, repoziționarea dintelui se poate face și de către pacient, în cazul în care este lucid și nu intra în panică după o astfel de traumă, întrucât nu este nevoie decât de reintroducerea dintelui prin presare cu degetul în alveolă. Condiția este ca dintele să fie spălat și curățat la momentul reimplantării, pentru a se evita riscul infecției (nu folosiți dezinfectante).

În cazul în care nu te simți în stare să reimplantezi dintele, pune-l într-o batistă sau șervețel curat și mergi imediat la medic.

Ce tratamente există în cazul în care dintele nu mai poate fi reimplantat?

În situația în care nu te-ai prezentat la timp la medic, iar dintele nu poate fi “salvat” și repoziționat în alveolă, medicul îți va recomanda alte măsuri de tratament pentru restaurarea danturii.

În cele mai multe cazuri, se recomandă puntea dentară sau implantul, însă doar după ce gingia sau osul s-au vindecat după trauma suferită.

Aceleași tratamente – implant sau punte – sunt necesare și în cazul în care dintele desprins din os în timpul accidentului nu poate fi găsit sau a fost înghițit accidental.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

* Bifa GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord