Sensibilitatea dentară

senzitivitatea dentara

Sensibilitatea dentară nu este cauzată întotdeauna de o afecțiune medicală gravă, care trebuie să te trimită de urgență la medic. Senzația de durere sau disconfort dentar poate apărea și din cauza unor obiceiuri nocive sau a unor alegeri greșite privind pasta sau periuța de dinți. Descopera opt cele mai frecvente cauze ale sensibilității dinților și care dintre ele trebuie să te trimită de urgență pe scaunul stomatologului!

  1. Periuța de dinți – dacă are perii foarte duri sau dacă apeși prea puternic pe dinți în timpul periajului, există riscul ca, în timp, să manifești o sensibilitate la cald, rece, dulce sau acru. Soluția? Optează pentru o periuță cu peri moi și fii mai blând în timpul periajului.
  2. Alimente foarte acide – dacă ești un împătimit al citricelor sau murăturilor și le consumi frecvent, există pericolul ca smalțul să se erodeze în timp și dintii să devină sensibili la durere. Consumă cu masură astfel de produse!
  3. Folosirea unei paste de dinți pentru albire – multe dintre pastele concepute special pentru albirea dinților conțin chimicale care pot sensibiliza, în timp, dinții. Alternează pasta de dinți normală sau adecvată danturii tale cu cea pentru albire, pentru a evita problemele.
  4. Bruxismul (scrașnirea compulsivă a dinților) – de fiecare dată când îți scrâșnești dinții sau îi lovești între ei, le erodezi smalțul și îi sensibilizezi; tratamentul bruxismului diferă în funcție de severitate: echilibrarea ocluziei, aplicarea unei gutiere pe timpul nopții etc.
  5. Folosirea excesivă a apei de gură – nu doar periodicitatea cu care folosești apa de gură influențează gradul de sensibilizare a dinților, cât conținutul ei; produsele cu alcool și chimicale erodează, în timp, smalțul și face dinții să fie mai sensibili la oscilații de temperatură sau gusturi puternice.
  6. Acumularea plăcii bacteriene – periajul și ața dentară nu sunt întotdeauna suficiente pentru a proteja dinții de placă și de carii; de aceea, detartrajul ar trebui realizat de 1-2 ori pe an, în funcție de recomandarea medicului; în caz contrar, în primă fază, apar durerile cauzate de sensibilitatea dentară, apoi își fac loc cariile și problemele gingivale.
  7. Afecțiunile gingivale – retracția gingivală, care apare odată cu îmbătrânirea sau, în caz de parodontoză, poate duce, în timp, la apariția sensibilității dentare.
  8. Cariile dentare – în special cele care se dezvoltă din interior spre exterior și care nu sunt vizibile cu ochiul liber, pentru a-ti da seama că le ai; cu cât sunt mai avansate, cu atât sensibilitatea dentară este mai mare.

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar