Implantul dentar: posibil în cazul pacienților cu HIV?

implant dentar

Pacienții infectați cu virusul imunodeficienței umane (HIV) se confruntă cu perspectiva unei existențe în care starea lor de sănătate trebuie monitorizată atent în mod constant, dată fiind situația delicată în care acest tip de infecție îi lasă pe cei afectați. Edentația apare – uneori fiind favorizată de însăși infecția cu HIV – și în cazul acestor pacienți care, pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții, ar putea avea la îndemână și opțiunea implantului dentar.

În prezent, se estimează că la nivel mondial nu mai puțin de 35 de milioane de oameni suferă de HIV/SIDA. În România, numărul pacienților cu HIV/SIDA înscriși în evidențele medicale era de circa 12.700, la sfârșitul anului 2014, potrivit Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

Studiile care vizează siguranța și eficiența pe termen lung a implanturilor dentare în cazul pacienților cu HIV sunt foarte puțin numeroase. Cu toate acestea, o serie de cercetări întreprinse în ultimii ani oferă o rază de speranță pacienților cu HIV, cu o stare de sănătate stabilă, care și-ar dori să contracareze edentația cu ajutorul implanturilor dentare.

Un studiu publicat la data de 1 ianuarie 2007 în Journal of Contemporary Dental Practice dezvaluie că implanturile dentare sunt bine tolerate de pacienții cu HIV și că evoluția stării de sănătate a acestora, cât și a implanturilor înseși pe durata cercetării a fost una pozitivă, cu speranța unei evoluții la fel de optimiste și pe mai departe.

Un alt studiu, dezvăluit în 2005, indica faptul că, în ceea ce privește siguranța procedurii chirurgicale de inserare a unui implant dentar, nu există nicio diferență între pacienții seropozitivi și cei HIV-negativ, cel puțin din perspectiva riscului de dezvoltare a unei infecții potențial periculoase postoperator.

Nu în ultimul rând, un studiu mai recent, publicat în 2010, a oferit noi dovezi în sprijinul siguranței implanturilor dentare la pacienții cu HIV/SIDA. Doi pacienți, de 48, respectiv 55 ani, au suferit o procedură de inserție a unor implanturi dentare care s-a dovedit un real succes, pe durata perioadei de observație (2-4 săptămâni) neînregistrându-se nicio reacție adversă. Dimpotrivă, implanturile dentare s-au integrat perfect, fără ca boala pacienților să joace vreun rol (negativ) în procesul de vindecare.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.