Carențele vitaminice

strungareata

Deficitul de substanțe nutritive, de la minerale la vitamine, afectează întregul organism, astfel că și sănătatea orală are de suferit atunci când carențele nu sunt preîntâmpinate ori corectate la timp. Carențele vitaminice pot avea un impact negativ încă din viața intrauterină și cauza probleme de structură dentară viitorului copil.

Carența de vitamina A

Vitamina A este un element vital în formarea smalțului, astfel că un aport optim în etapa de dezvoltare a fătului, dar și în primii ani de viață ai copilului este esențial. Această vitamină are implicații în funcționarea optimă a epiteliului adamantin ale cărui celule specializate determină formarea matricei smalțului ce, printr-un proces ulterior de mineralizare, va duce la formarea scheletului smalțului dentar adult.

Carența de vitamina A poate determina, în acest context, afectarea procesului natural de erupție dentară, mineralizarea defectuoasă a dinților și a dentinei, iar, în general, vindecarea lentă a leziunilor de orice tip, inclusiv a celor localizate în cavitatea orală.

Un aport generos de vitamina A poate fi asigurat prin consumul de legume și fructe de culoare portocalie/galbenă (ticsite cu betacaroten, precursorul vitaminei A), cât și prin cel de ficat.

Carența de vitamina C

Vitamina C (acidul ascorbic) contribuie la sintetizarea colagenului, influențând astfel sănătatea osoasă, musculară, a cartilajelor și a vaselor de sânge. O carență de vitamina C duce la afectarea dentinei,a pulpei dentare și a parodonțiului marginal, cât și la sensibilizarea gingiilor, inflamarea și sângerarea acestora. Deficitul sever de vitamina C – scorbutul – poate duce la edentație.

Carența de vitamina C poate fi prevenită sau corectată printr-un consum generos de citrice, căpșune, kiwi și roșii.

Carența de vitamina D

Vitamina D este vitală pentru sănătatea oaselor, alături de calciu. O carență instalată de timpuriu poate afecta dezvoltarea dentară, mergând până la rahitism care, dacă nu este corectat în timp util, poate duce la probleme de ocluzie, precum și la sindrom cu compresie de maxilar. Acestor probleme li se asociază și fragilizarea osoasă generală.

Organismul poate produce vitamina D prin expunerea moderată la soare, carența putând fi corectată și prin consumul regulat de lactate, ouă, pește și cereale.

Carența de vitamina K

Vitamina K intervine în procesul de coagulare sangvină, astfel că deficitul poate interfera cu vindecarea optimă a leziunilor orale și determina sângerări abundente după o extracție dentară, dar și după o procedură de rutină, cum este detartrajul.

Deficitul de vitamina K poate fi corectat sau împiedicat prin consumul de alimente precum ouă, lapte, carne de vită, varză de Bruxelles, broccoli, spanac, pătrunjel, fasole verde, mazăre, muștar, morcovi etc.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar