Anestezia dentară

anestezia dentara

Anestezia dentară este o procedură sigură, folosită astăzi la scară largă pentru a elimina durerea în timpul intervențiilor stomatologice. Totuși, nu este o procedură 100% infailibilă, astfel că, în contexte precise, accidentele și complicațiile își pot face apariția.

Cea mai comună formă a anesteziei dentare este cea loco-regională ce prezintă riscuri foarte mici pentru pacient: sub 1%. Cu toate acestea, există o varietate de probleme care pot surveni ca urmare a anestezierii dentare locale.

Anestezia dentară: accidente locale

Durerea este cel mai comun accident generat de anestezia loco-regională și apare ca urmare a înțepării unui trunchi nervos, utilizării unor ace inadecvate, injectării unor soluții cu pH mai acid decât cel standard ori în urma injectării bruște sau a unei cantități mari de anestezic.

Leziunile vasculare apar ca urmare a înțepării unor vase de sânge și, de cele mai multe ori, se instalează după anestezia dinților superiori. Evenimentul este urmat de umflarea obrazului și apariția hematomului.

Pareza facială tranzitorie, care persistă aproximativ o oră după administrarea anestezicului, apare ca urmare a introducerii acului prea sus sau prea adânc la nivelul nervului alveolar inferior. În acest caz, manifestările includ căderea pleoapei superioare în zona facială afectată, dispariția mimicii și căderea colțului gurii. Tot o paralizie facială temporară poate induce și afectarea nervului auriculo-temporal.

Tulburările de vedere apar dacă anestezicul ajunge în nervul optic și se manifestă prin edem palpebral, oftalmoplegie, exoftalmie, diplopie etc. De regulă, durata acestor tulburări de ordin ocular nu depășeste o oră și jumatate.

Ruperea, aspirarea sau înghițirea acului, un fenomen extrem de rar, dar care apare atunci când pacientul se mișcă brusc în timpul injectării anestezicului.

Absența anesteziei poate fi parțială sau totală și se manifestă când în zona în care este injectat anestezicul este localizată o infecție, dacă țesutul osos este foarte dens ori dacă pacientul a consumat băuturi alcoolice.

Anestezia dentară: complicații

Anestezia dentară poate declanșa și complicații locale sau sistemice, între care se numără necroza și ulcerațiile mucoasei, infecțiile, alveolitele postextracționale, trismusul, reacțiile alergice, durerea persistentă (locală, durerile de cap etc.), edemele, hipotensiunea, convulsiile, tremurul, pierderea conștienței, infarctul miocardic și chiar decesul.

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.