Complicații postextracționale

Complicațiile apărute în urma extracțiilor dentare sunt destul de rare, dacă procedurile chirurgicale sunt respectate corespunzator și dacă ai grijă să urmezi recomandările de îngrijire postextractională. Însă cum nicio intervenție chirurgicală nu este lipsită de riscuri,  extracția dinților este un proces laborios care nu face excepție. Iată cele mai frecvente complicații care pot apărea dupa ce îți scoți un dinte și cum le recunoști!

Durerea,  edemul (umflarea gingiei) și trismusul (contracția spastică involuntară a mușchilor mandibulei) sunt cele mai frecvente reacții care apar în urma extracției dentare. Sunt considerate mai degrabă efecte secundare decât complicații și sunt firesti în condițiile în care este vorba de o procedură puternic invazivă.

Deși aceste reacții inconfortabile dispar de la sine în câteva zile de la intervenție, există și riscul ca, în lipsa respectării indicațiilor medicilor sau a unor manevre traumatice executate în timpul extracției să apară alte complicații, ce trebuie să te trimită de urgență, înapoi, la stomatolog:

Hemoragia postextracțională

Sângerarea gingivală postextractională  încetează, de regulă, în maximum 30 de minute de la intervenție, când se formează cheagul sanguin. Există însă riscul ca hemoragia să continue și după acest interval, atunci când ești încă în cabinetul medicului, la câteva ore distanță după intervenție sau chiar la câteva zile după aceea. În oricare dintre cazuri, este nevoie de vizita medicală pentru depistarea cauzelor hemoragiei și luarea măsurilor terapeutice adecvate.

Cheaguri (hematoame)

Traumatizarea vaselor sanguine poate conduce la apariția hematoamelor, adică a unor aglomerări de sânge închegat (cheaguri mici) la nivel gingival, care pot fi sau nu dureroase. De obicei, dispar de la sine pe măsură ce rana se vindecă, dar în cazul în care își măresc dimensiunea și devin dureroase, este nevoie de consultarea medicului. Există posibilitatea ca medicul sa îți prescrie un tratament cu antibiotice pentru a evita riscul de suprainfectare.

Infecții

Infecțiile postextracționale apar în cazuri foarte rare și cel mai adesea din cauza nerespectării regulilor de igienă pe care le recomandă medicii după intervenție. Infecțiile pot apărea și pe fondul unor manevre traumatice sau a unor greșeli din timpul extracției (chiruetaj incomplet al alveolelor, folosirea abuzivă a instrumentarului etc.).

Cea mai frecventă formă de infecție postextractională este alveolita, o complicație manifestată prin leziuni inflamatorii locale, cheaguri purulente, supurații, dureri și febră ce apar la câteva zile distanță de la intervenție. Prescrierea antibioterapiei, regenerarea și cicatrizarea tesuturilor afectate sunt principalele măsuri de combatere a acestei complicații stomatologice.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

4 Comentarii la "Complicații postextracționale"

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Lena
Vizitator
Lena
Buna seara,mi-a fost scoasa o masea(46),de jos,pe 10noiembrie. Doctorita mi-a spus sa tin pansamentul 3ore,apoi sa nu mananc 5ore. Mi-a mai pus suplimentar pe locul extractiei ceva rosu,care zicea ea, era pentru coagulare. La 2 zile dupa imi mirosea extrem de urat in gura si am scos chestia aia rosie(cat a ramas din ea,ca o parta s-a dezintegrat si am tot inghitit-o,pe parcurs). Dupa aceea nu am mai simtit miros fetid,dar in locul meselei este ceva galben tare si gingia nu se inchide. Iau de pe 1noiembrie antibiotic. Ieri nu am luat si a inceput sa ma doara. Ce sa… Citiți mai departe »
Viorel
Vizitator
Viorel

Care sunt cauzele persistentei unei mici umflaturi postoperatorii dupa 10 zile de la operatie.Nu sunt dureri dar sunt ingrijorari