Evicțiunea gingivală

amprenta dentara

Evicțiunea gingivală este o tehnică stomatologică realizată cu scopul obținerii unei amprente dentare corecte și de bună calitate. Amprenta dentară este folosită în tratamentele de restaurare protetică, iar obținerea ei necesită mai multe proceduri, una dintre ele  fiind evicțiunea gingivală, care asigură spațiul corespunzător aplicării materialului pentru amprentarea subgingivilă.

Tipuri de evicțiune gingivală

Evicțiunea gingivală se poate efectua prin mai multe tehnici,  însă doar două dintre ele sunt folosite mai des în cabinetele stomatologice:

Tehnica mecanică – prin amplasarea unui fir din bumbac în șanțul gingival din spațiul unde se va lua amprenta sau prin aplicarea unei spume speciale.

Tehnica chemo-mecanică – folosește tot șnur din bumbac amplasat în sanțurile gingivale, însă care este impregnat în prealabil într-o soluție specială astringentă (clorură de aluminiu, sulfat de fier sau epinefrină), care are rolul de a controla fluidele orale, dar și de a realiza o hemostază mai bună (oprirea sângerării în cazul lezării țesuturilor).

Metoda chemo-mecanica este cel mai des folosită în cabinetele stomatologice, întrucât este mai practică și asigură un câmp de lucru mai uscat, scăzând astfel riscul obținerii unei amprente necorespunzătoare.

Firele din bumbac utilizate pentru asigurarea spațiului corespunzător aplicării materialului pentru amprentare pot fi de mai multe feluri. Medicii optează cel mai adesea la firele goale pe interior, întrucât  sunt mai ușor de introdus în șanțul gingival. În plus, au capacitatea de a absorbi mai multă substanță (în cazul tehnicii chemo-mecanice) cu rol în controlarea fluidelor.

Există și metode alternative pentru realizarea evicțiunii, însă sunt evitate adesea de medici, din cauza contraindicațiilor și a riscurilor pe care unele dintre ele le ridică. Dintre aceste tehnici, se remarcă:

  • tehnica laserului;
  • tehnica electrochirurgicală;
  • chiuretajul rotativ.

Tehnica de evicțiune gingivală se realizează întotdeauna pe câmp uscat. În acest scop, medicul stomatolog controlează fluidele orale prin izolarea cavitătii cu tampoane sau rulouri de vată și prin amplasarea unui aspirator de gură.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.