Tumora odontogenă scuamoasă

Tumorile de natură benignă ce se localizează la nivelul oaselor maxilare sunt variate și pot fi împărțite, în linii mari, în tumori odontogene și neodontogene. În prima categorie se înscrie și tumora odontogenă scuamoasă, o formațiune întâlnită rar.

La jumătatea secolului trecut, tumorile odontogene erau clasificate, potrivit lui Kurt H. Thoma and Henry M. Goldman (1946), după originea lor, în ectodermice, mezodermice și mixte. Astăzi, clasificarea adoptată de Organizația Mondială a Sănătății are la bază o lucrare semnată de J.J. Pindborg și F. Clausen (1958).

Tumora odontogenă scuamoasă nu afectează o grupă anume de vârstă, poate fi localizată atât în mandibulă, cât și în osul maxilar, la nivel alveolar și este întâlnită preponderent la populația de sex masculin.

Se consideră că acest tip de tumoră odontogenă derivă din resturile Malassez sau din cele ale laminei dentare.

Simptomele tumorii odontogene scuamoase

În stadiu inițial, tumora odontogenă scuamoasă nu prezintă simptome. Ulterior, după ce formațiunea s-a dezvoltat suficient intraosos, pot apărea durerile, mobilitatea dentară în zona afectată, cât și tumefacții. Fiind vorba despre o tumoră intraosoasă, aceasta poate fi depistată radiologic.

Caracteristicile tumorii odontogene scuamoase

Un examen de acest tip evidențiază o formațiune triunghiulară mică, transparentă, bine conturată, ca urmare a sclerozei periferice. De asemenea, există cazuri în care tumora scuamoasă nu este bine delimitată.

În același timp, un examen histopatologic arată insule de epiteliu scuamos, cu keratinizări și vacuolizări microchistice ale celulelor epiteliale. În anumite cazuri, pot fi identificate și structuri microscopice hialinizate ori calcifiate.

Tratamentul tumorii odontogene scuamoase

Tumora odontogenă scuamoasă se îndepărtează pe cale chirurgicală, formațiunea fiind extirpată în totalitate, iar zona afectată, chiuretată. Recidiva acestei tumori benigne este rară și apare doar atunci când țesutul tumoral nu este îndepărtat în totalitate.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.