Mituri despre periuța de dinți

Periuța de dinți electrică

Periuța de dinți este principala ta armă împotriva cariilor și a altor afecțiuni stomatologice. Dincolo de vizitele regulate la stomatolog și de detartrajul periodic pe care trebuie sa îl faci cel puțin o dată pe an, periuța are cel mai important rol în îngrijirea corectă a dinților și ]n protejarea acestora de afecțiuni. Pe lângă faptul că multe persoane nu știu să o utilizeze corect în timpul periajului, există și câteva mituri despre periuță care le pot afecta serios sănătatea dinților!

Poți împrumuta în siguranță periuța de dinți persoanelor apropiate

Indiferent de cât de bine cunoști persoana cu care  te gândești să “împarți” periuța de dinți, este un obicei periculos, care poate duce la apariția numeroaselor infecții și boli nu doar stomatologice, ci și de altă natură, mult mai grave.  Pe lângă bacteriile pe care le poți prelua de pe periuța de dinți a altei persoane, care cresc riscul de carii și afecțiuni gingivale, există și riscul de infectare cu virusuri gripale, herpetice sau chiar hepatice.

Periuța cu capul mare este mai bună

Există o prejudecată conform căreia cu cât capul periuței este mai mare, cu atât curăță mai bine dinții.  Există însă avantaje și dezavantaje ale acesteia: deși acoperă o suprafața mai mare a dintelui în timpul igienizarii dentare, periuța cu capul mare nu reușește să pătrundă la fel de bine  în zonele înguste, greu accesibile dintre dinți precum cea cu capul mai mic. Chiar dacă o periuță cu capăt mic îți va solicita mai mult timp pentru un periaj complet, are un acces mai ușor în în spațiile mici dintre dinți, ajutându-te astfel să previi mai bine cariile si afecțiunile gingivale.

Periuța electrică este mai bună decât cea manuală

Periuta electrică este la fel de eficace în curățarea dinților precum cea manuală, alegerea uneia sau alteia fiind la latitudinea fiecărei persoane în parte.

Periuța de dinți se schimbă o dată sau de două ori pe an

Este un mit periculos, care te poate expune inutil la numeroase carii și probleme dentare. În realitate, periuța trebuie schimbată o dată la trei luni, ceea ce înseamnă cam de patru ori pe an.

Capetele periuței electrice nu trebuie schimbate

La achiziționare, periuțele electrice vin adesea însoțite de mai multe capete, care trebuie schimbate la intervalele recomandate de stomatologi – o dată la trei luni. În cazul în care nu ai beneficiat de aceste capete suplimentare, cumpără-le separat din magazine de specialitate.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar