Componentele unui implant dentar

Un implant dentar este un dispozitiv metalic al cărui scop este acela de a oferi baza pentru o viitoare construcție dentară. Implantul înlocuiește, de fapt, rădăcina dintelui natural și se inserează în osul alveolar.

Un implant dentar este alcătuit dintr-o varietate de componente:

  • implantul propriu-zis, care înlocuiește rădăcina dintelui natural;
  • capa de vindecare;
  • abutmentul (bontul protetic);
  • bontul de vindecare;
  • bontul de transfer;
  • implantul analog;
  • șurubul de fixare;
  • coroana dentară.

Corpul implantului sau implantul propriu-zis are formă de șurub, este confecționat din titan pur sau aluminiu și are o formă, lungime și grosime variabile, în funcție de producător și necesități.

Capa de vindecare oferă protecție implantului până la finalul procesului de osteointegrare. Se înșurubează în interiorul corpului implantului și este îndepărtată la aplicarea bontului de vindecare.

Abutmentul oferă susținere coroanei. Se înșurubează în implant și are rolul unui dinte natural. Bontul protetic este obținut din metal sau zirconiu și este realizat în forme și structuri variate. Lungimea variază și ea de la 1 la 10 mm.

Bontul de vindecare permite gingiei să se dezvolte în jurul său, așa cum se întâmplă în cazul dinților naturali. Se inserează în corpul implantului de unde este îndepărtat după o perioadă de maximum 2 săptămâni.

Bontul de transfer este utilizat la amprentarea în vederea realizării coroanei dentare, permițând transferul poziției precise intraorale a implantului pe modelul de laborator. Există două tipuri de bonturi de transfer, în funcție de tipul de amprentă folosit: bont de transfer pentru amprente cu lingura deschisă și bont de transfer pentru amprente cu lingura închisă.

Implantul analog este folosit la reproducerea implantului și a poziției acestuia. Materialul utilizat este oțelul inoxidabil.

Șurubul de fixare este o componentă mică al cărei rol este acela de a face legătura între toate părțile implantului dentar.

Coroana dentară se realizează separat și implică o serie de costuri extra față de implantul dentar inserat în os. Este partea vizibilă a implantului, are rol fizionomic și funcțional și cel mai adesea este realizată din porțelan. Poate fi înșurubată în implant sau fixată prin cimentare.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

8 Comentarii la "Componentele unui implant dentar"

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
tudor
Vizitator
tudor

multumesc pt raspuns
insa, m-am trezit cu bontul de vindecare pe la 4 noaptea, puteam foarte usor sa il inghit…

tudor
Vizitator
tudor

mi-a cazut bontul de vindecare, este normal ?

lungu ielena
Vizitator
lungu ielena

nu va suparati, da dupa descoperirea de implant, cand se ia si o bucata de gingie din alta parte, ca sa acopere acolo, apoi ce se face? se ia amprenta la toti dintii, si apoi cum se face extensia de gingie? ca de asta nu se spune nicaieri- si e tare dureros! chiar nu inteleg , dupa ce se ia grefa de gingie , apoi se gaureste iar gingia pentru coroana? chiar nu inteleg!

darmian
Vizitator
darmian

buna ziua,am un implant in zona molarilor la mandibula,au trecut 3 luni si u putem amprenta acum din cauza unui aparat dentar,ar fi vreo problema sa mai stea implantul acolo inca 5-6 luni?