Pericoronarita (pericoronita)

pericoronarita

48 clinical pericornitis” by Coronation Dental Specialty GroupOwn work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.
Pericoronarita, cunoscută în literatura de specialitate și sub numele de pericoronită, este o infecție localizată la nivelul coroanei molarilor de minte. Apare atunci când erupția măselelor de minte este incompletă sau anormală și este mai frecventă în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 17-24 de ani. Iată care sunt cauzele, simptomele și tratamentul adecvat pentru pericoronarită!

Cauzele pericoronitei

Pericoronarita apare în urma înmulțirii stafilococilor, streptococilor sau a altor bacterii în jurul  gingiei sau/și coroanei măselelor de minte care au erupt incorect sau incomplet. Infecția este favorizată de mai mulți factori:

 • resturi alimentare adunate în jurul molarului ori sub gingia parțial perforate în urma erupției;
 • igiena orală deficitară (din cauza accesului dificil în zonă);
 • acumularea de tartru pe molarii parțial erupți;
 • traumatizarea mecanică în timpul masticației (când molarul afectat ia contact cu cel de pe arcada opusă).

Simptomele pericoronitei

Simptomele pericoronaritei sunt ușor de sesizat, principala formă de manifestare fiind durerea locală, care împiedică deschiderea corectă a gurii și afectează masticația. Alte simptome ale infecției sunt:

 • tumefacția gingiei;
 • înroșirea gingiei afectate;
 • formarea locală a unei pungi cu puroi;
 • respirație urât mirositoare și gust metalic, neplăcut;
 • extinderea durerii de-a lungul întregii arcade.

Tratamentul pericoronitei

În funcție de severitatea infecției și de simptomele manifestate, medicii pot recomanda mai multe forme de tratament:

 • Tratamentul formelor ușoare de pericoronită: simptomele minore pot fi tratate fără medicamente, printr-un periaj dentar corect, urmat de clătirea gurii cu apă căldută combinată cu sare.
 • Tratamentul formelor moderate de pericoronarită:  în cazul în care simptomele sunt severe și medicii constată prezența puroiului, medicul va recomanda o rețetă cu antibiotice și antiinflamatoare, în vederea calmării durerilor și eliminării infecției. În unele cazuri, se va recomanda și detartrajul, pentru îndepărtarea tuturor resturilor alimentare și a tartrului care favorizează recurența infecției.
 • Tratamentul formelor severe de pericoronită: în cazul în care infecția nu cedează după antibiotice sau revine frecvent și în forme din ce în ce mai severe, medicul poate decide extracția molarului afectat; extracția se va face însă doar după ce simptomele infecției sunt înlăturate cu un tratament mai agresiv cu antibiotice.
Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar