Molarul de 6 ani, ce trebuie să știi despre el?

stomatologie copii

Măseaua sau molarul de  6 ani este un dinte definitiv cu caracteristici speciale. Erupe în spatele dinților de lapte, are o formă distinctă și este mai vulnerabil la carii decât alți dinți, de aceea, parinții ar trebui sa urmărească din timp momentul erupției lui și să ia rapid măsuri de prevenire a cariilor. Iată care este importanța molarului de 6 ani în structura dentară și cum se îngrijește corect pentru a preveni instalarea cariilor!

Caracteristicile molarului de 6 ani

Primul molar definitiv începe să erupă la vârsta de  5-6 ani, pe arcada superioară. Printre principalele caracteristici care îl diferențiază de dinții de lapte ai copilului, se numără:

  • erupție “ascunsă” în spatele dinților de lapte;
  • forma mai mare decât a restului dinților;
  • numeroase sanțuri si fosetă pe partea masticatorie;
  • culoare mai închisă.

Importanța molarului de 6 ani

Cunoscut și sub numele de “copilul rebel” al stomatologiei dentare, acest molar “nonconformist” și ușor vulnerabil la carii are o importanță deosebită în masticația și stabilitatea dentară până la erupția tuturor dinților definitivi. Datorită poziției strategice pe arcadă, molarul de minte suportă toată presiunea masticatorie și stabilește ocluzia (modul în care dinții superiori și inferiori se suprapun atunci când gura este închisă). Îngrijirea lui atentă este importantă, întrucât o pierdere timpurie a acestuia influențează iremediabil modul în care erup ceilalți dinți definitivi. Poate duce la migrarea acestora și la apariția unor probleme morfologice funcționale în cascada la maturitate.

Prevenirea cariilor la molarul de 6 ani

Molarul de 6 ani prezintă o vulnerabilitate crescută la carii, din cauza poziției ascunse la momentul eruperii lui și a igienizarii precare sau insuficiente a acestuia.

Cea mai bună metodă de prevenire a carierii molarului de 6 ani este prin sigilare, un procedeu care se practică în cabinetul stomatologic și care presupune aplicarea în santurile si fosetele acestuia a unui material lichid, cu conținut crescut de fluor. Este important de precizat că sigilarea trebuie efectuată imediat după erupția molarului permanent, atunci când este perfect sănătos și neatins de vreo carie.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar