Tratamentul periimplantitei

periimplantita

Periimplantitis progression over 5 years in heavy smoker” by Coronation Dental Specialty Group[1]Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.
Periimplantita se referă la inflamația localizată la nivelul țesuturilor moi și dure din jurul unui implant dentar. Considerată cel mai mare inamic în implantologie, periimplantita presupune o varietate de metode de tratament cu grade variate de reușită.

Periimplantita, precedată de mucozită (inflamarea mucoasei gingivale), este favorizată de un cumul de factori, între care cel mai important (dar departe de a fi singurul) este igiena orală deficitară. Dată fiind dificultatea procedurilor de tratament pe care le implică periimplantita odata instalată, medicii specialiști recomandă acordarea unei atenții majore igienei orale după efectuarea unei lucrări dentare ce presupune inserarea unui implant.

Metodele de tratament ale periimplantitei, deși multiple, sunt dificil de controlat, iar reușita lor este imprevizibilă din cauza numeroșilor factori care influențează succesul lor, condiția riscând să genereze probleme dentare mai mari decât cele pe care absența implantării le-ar fi putut genera.

Tratamentul periimplantitei presupune abordări precum:

  • administrarea de antibiotice pe cale sistemică;
  • debridarea mecanică, căreia i se asociază sau nu administrarea de antibiotice;
  • debridarea mecanică, plus administrarea locală de clorhexidină;
  • debridarea mecanică si decontaminarea locală cu ajutorul laserului;
  • debridarea chirurgicală, careia îi urmează regenerarea osoasă ghidată.

Metoda de tratament a periimplantitei cu cel mai ridicat nivel de reușită este cea a grefelor osoase, în condițiile în care variantele nechirurgicale nu dau rezultate previzibile, iar utilizarea unor substanțe precum clorhexidina are efect limitat.

Pentru a mări șansele de reușită ale unui tratament ce presupune regenerarea osoasă ghidată, sunt importante vizitele regulate în cabinetul medicului stomatolog ce implică igienizarea suplimentară a cavității orale, dar și a zonei în care s-a intervenit.

Totodată, respectarea întocmai a recomandărilor medicului specialist, imediat după intervenție, dar și ulterior, este esențială pentru a diminua șansele unei recidive. Acestea pot include clătiri cu clorhexidină, administrarea de antibiotice, evitarea periajului timp de 2 săptămâni în zona unde s-a intervenit și a aței dentare pe o perioadă de câteva luni etc.

În cele din urmă, tratamentul chirurgical poate favoriza vindecarea infecției osoase, iar grefarea se poate dovedi un succes. Ulterior, în cazul reușitei, se poate trece la inserarea unui nou implant dentar sau, dacă intervenția nu oferă rezultatele scontate, se poate recurge la soluția protezei dentare mobile.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar