Discolorația dinților

Discolorația este un fenomen ce afectează aspectul plăcut al danturii, caracterizat prin pierderea albului natural specific smalțului. Favorizată de cauze intriseci sau extrinseci, discolorația dinților poate fi remediată în multe dintre cazuri.

Dispariția albului dentar poate fi o adevărată neplăcere și duce la pierderea încrederii în forțele proprii. La polul opus, remedierea problemei poate avea beneficii atât asupra sănătății dinților, cât și asupra stimei de sine a pacientului tratat.

Cauzele discolorației dinților

Cauzele dispariției albului dinților sunt multiple și pot fi grupate în două categorii mari: intriseci și extrinseci.

Factorii externi care influențează culoarea dinților țin, în mare parte, de dietă și se referă la consumul de produse alimentare și băuturi care pătează, precum: fructe de pădure, cireșe, vișine, roșii, cacao, ciocolată, cafea, vin, sucuri de fructe etc. Alții vizează obiceiuri de tipul fumatului sau administrarea unor medicamente ce influențează negativ sănătatea smalțului, precum tetraciclinele.

Discolorația dentară cauzată de factori extrinseci este mai facil de remediat, întrucât, în acest caz, doar primul strat al dintelui este afectat (smalțul).

Factorii interni ai discolorației afectează al doilea strat dentar (dentina) și sunt mai dificil de remediat. Aceștia includ cariile, distrugerea nervilor, tratamentele de canal și înaintarea în vârstă.

Tratamentul discolorației dinților

Tratamentul este stabilit în funcție de cauzele discolorației dentare. Spre exemplu, într-o primă fază, pierderea albului dentar determinată de consumul de alimente care pătează presupune eliminarea (totală sau parțială) a acestora din dietă, la fel și renunțarea la obiceiuri precum fumatul.

Alte variante de tratament pentru discolorația dinților includ:

  • detartrajul ultrasonic;
  • periajul dentar;
  • bleaching-ul cu substante chimice;
  • acoperirea suprafeței vizibile a dinților cu material compozit;
  • acoperirea suprafeței vizibile a dinților cu porțelan;
  • acoperirea totală a dinților cu coroane de înveliș.

Metodele adecvate de tratament a discolorațiilor dentare se stabilesc împreună cu medicul stomatolog, în funcție de severitatea problemei și de factorii declanșatori.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar