Coafajul indirect în tratarea cariilor dentare

Coafajul indirect reprezintă o procedură endodontică la care recurg adesea medicii în tratamentul inflamațiilor pulpare sau hiperemiei rezultate în urma tratării cavităților profunde. Iată în ce condiții poate fi aplicat și ce presupune cu exact coafajul indirect!

Coafajul indirect, în ce condiții se recurge la el?

În urma curățării țesuturilor carioase din cavitățile severe sau foarte adânci, camera pulpară este adesea expusă diverșilor factori externi. Pentru protejarea pulpei de inflamații sau infecții, dar și pentru stimularea formării de dentină nouă, medicii recurg adesea la un coafaj indirect și la o obturație temporară.

Nu se poate recurge la coafajul indirect în cazul în care pulpa prezintă semne de degenerare sau există simptome ale unei afecțiuni periapicale. Cel mai adesea, medicii recurg la procedura endodontică în hiperemia pulpară (cu camera pulpară închisă), adică în tratarea inflamațiilor incipiente de la nivelul pulpei.

Coafajul indirect se aplică doar după curățarea completă a dentinei cariate, iar cel mai utilizat material în realizarea acestei proceduri este hidroxidul de calciu.

Cum se realizează coafajul indirect?

Coafajul se poate realiza în două moduri: într-un singur timp sau în doi timpi. Cel mai utilizat și practic este coafajul într-un singur timp.

În prima fază, se izolează dintele afectat, se îndepărtează complet țesuturile cariate cât mai adânc, până în apropiere de camera pulpară. Cavitatea este toaletată cu apa oxigenată si neofalină, este uscată cu jet de aer și abia apoi este aplicată pasta de hidroxid de calciu, pentru ca în ultimă instanță să se aplice și obturația temporară cu eugenat de zinc.

Lucrarea este ținută sub observație aproximativ 10 zile, iar dacă semnele patologice de hiperemie dispar, iar pulpa rămâne viabila, se trece la plombarea definitivă.

În cazul în care există semne de infecție, medicul va aplica o pastă cu antibiotic înainte de aplicarea hidroxidului de calciu. Aplicarea antibioticului se face fie cu ajutorul unei spatule bucale sau a unei baghete de sticlă, fie cu ajutorul unei bulete sterile, care este izolată în cavitate până când se trece la etapa de obturație definitivă, când este îndepărtată odată cu eugenatul de zinc.

Ce se întâmplă când coafajul indirect eșuează?

În situația în care în cele 7-10 zile de monitorizare coafajul indirect nu reușește să trateze inflamația sau infecția și durerile persistă, iar hiperemia se agravează, medicii apelează la metode alternative de tratare a patologiei: extirparea vitală/devitală sau amputația vitală.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar