Extracția molarilor de minte

maseaua de minte

Molarii de minte, cunoscuți și sub numele de măsele de minte, reprezintă un subiect controversat in domeniul stomatologiei, din cauza numeroaselor mituri și confuzii apărute în jurul lor. Deși aceste măsele sunt considerate inutile și nu au niciun rol special în masticație sau pentru buna funcționare a danturii, nu trebuie scoase întotdeauna. Iată câteva situații în care se impune extracția molarilor de minte!

3D CT impacted wisdom tooth by Coronation Dental Specialty Group - Own work. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons

3D CT impacted wisdom tooth by Coronation Dental Specialty Group – Own work. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons

În cazul în care molarii de minte se dezvoltă normal, în poziție corectă, extracția lor nu este necesară. Singurele cazuri în care medicii recomandă extracția acestora sunt:

Creșterea în poziții anormale

În situația în care molarii de minte erup și cresc în poziții anormale, medicul ar putea recomanda extractia lor, pentru prevenirea unor probleme ulterioare apărute la nivelul întregii danturi – migrarea dinților, carii, dureri etc.

Înghesuie ceilalți dinți

În cazul în care erupția molarilor de minte determină o incongruență dento-alveolară, adica măselele pun presiune dintre posterior spre anterior și înghesuie dinții adiacenți, medicii ar putea recomanda extracția, pentru prevenirea cariilor și a altor complicații asociate “înghesuirii” dentare.

Nu au loc să iasă

Erupția măselelor de minte începe în jurul vârstei de 17 ani și este însoțită adesea de dureri și inflamații locale, care pot fi mai accentuate în cazul în care nu au suficient loc pe arcada pentru a erupe. Extracția molarilor de minte mai este recomandată și în cazul  în care medicii constată că, din cauza unor tendințe filogenetice de micșorare a maxilarelor,  nu au loc să erupă pe arcadă și tind fie să iasă strâmbi, fie să rămână captivi în os.

Determină infecții recurente

Molarii de minte pot fi cauza unor infecții repetate (pericoronarite), care se tratează greu și incomplet, acesta reprezentând un alt motiv pentru care medicii decid ca este mai bine ca acestea să fie scoase, pentru prevenirea complicațiilor.

Risc crescut de carii

Medicii pot recomanda extracția molarilor de minte și din considerente profilactice. Măselele de minte se cariază mai des, din cauza locului nefavorabil în care sunt situate în cavitatea bucală, care îngreunează  realizarea corectă a măsurilor de igienă dentară. Cavitătile apărute la nivelul molarilor de minte sunt aproape imposibil de tratat, din cauza că instrumentele nu pot fi folosite corect în zona respectivă.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

wpDiscuz