Abraziunea dentară cu aer

Abraziunea dentară cu aer este o tehnică stomatologică care îndepărtează cariile și înlocuiește freza dentară, reducând astfel disconfortul cauzat de aceasta. Iată în ce constă această procedură, când se poate recurge la ea și ce avantaje și dezavantaje prezintă pentru pacient!

Ce presupune abraziunea dentară cu aer?

Abraziunea cu aer se realizează cu ajutorul unui aparat asemanator  frezei dentare, însă care nu este la fel de invaziv precum aceasta din urmă.  Procedura utilizează particule abrazive de oxid de aluminiu sau bioxid de siliciu, care sunt propulsate prin intermediul dispozitivului cu aer comprimat cu o putere suficient de mare cât să îndepărteze partea cariată a dintelui și să îl curețe corespunzător.

În timpul procedurii, pacientul trebuie să poarte ochelari de protecție, pentru prevenirea iritațiilor oculare.  Și în jurul dintelui este atașat un dispozitiv de plastic sau din material rășinos, pentru protejarea gingiei de particulele îndepărtate în timpul abraziunii.

Când se recomandă abraziunea dentară cu aer?

Abraziunea cu aer nu poate fi folosită pe orice tip de dinte cariat. Medicul decide dacă apelează sau nu la această procedură, în funcție de severitatea cariei dentare și de profunzimea ei. Pentru cariile foarte adânci, medicii preferă utilizarea frezei, astfel încât dinții să fie curățați corect și să se prevină riscul recurenței cavității.

Potrivit medicilor, tehnica abraziunii cu aer se folosește, în general, în restaurări conservative, în repararea dinților crăpați, a coroanelor sau punților dentare, precum și pentru îndepărtarea petelor de pe dinți sau în albirea lor.

Care sunt avantajele abraziunii dentare cu aer?

Folosită ca alternativă a frezei dentare clasice, abraziunea cu aer este considerată o metodă sigură pentru pacienți, întrucât îndepărtează cariile fără a atinge dintele. În plus, reduce considerabil durerea frecvent aparută în timpul utilizării frezei.  Cu toate acestea, medicii susțin că durerea nu dispare complet, dar este mult mai puțin resimțită decât prin metoda clasică.

În plus, unul dintre cele mai importante avantaje este că procedura poate fi utilizată și în cazul femeilor gravide, întrucât nu are efecte secundare asupra sarcinii.

Pentru mulți pacienți, și în special pentru copii, un alt avantaj important al abraziunii dentare cu aer este faptul că nu produce zgomotele “terifiante” pe care freza le scoate și care sperie adesea bolnavii încă de dinainte de a intra în cabinetul medicului. Întrucât nu atinge deloc dintele, microabraziunea dentară este lipsită si de vibrațiile incomode din timpul îndepărtării cavității.

Față de utilizarea frezei dentare, tratarea obturațiilor cu abraziune cu aer scurtează semnificativ și timpul de execuție a procedurii, astfel că, cele mai multe carii sunt rezolvate în intervale de maximum 10-15 minute.

Există dezavantaje ale microabraziunii?

Abraziunea cu aer nu este un tratament potrivit pentru toate tipurile de obturații. Cariile adanci, care au evoluat spre pulpa și nerv, trebuie curățate cu freza dentară.

Un alt dezavantaj al folosirii acestei proceduri este că se preteaza doar la aplicarea unui singur tip de plombă: cea din materiale rășinoase compozite. Nu pot fi aplicate plombe din argint sau amalgam dupa utilizarea microabraziunii.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

1 Comentariu la "Abraziunea dentară cu aer"

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
DentalRotors
Vizitator
DentalRotors

Excelent articol !
https://dental-rotors.com/