Implanturile dentare tip lamă

implant dentar

Implanturile dentare tip lamă reprezintă o categorie de implanturi endoosoase, alături de cele tip rădăcină, mai des utilizate. Deși considerate învechite, aceste implanturi dentare sunt recomandate în anumite cazuri specifice.

Apariția implantului dentar tip lamă i se datorează medicului Leonard Linkow, tehnica propusă de specialistul ortodont fiind rezultatul unei experiențe îndelungate, întinse pe mai bine de 30 de ani.

ALCĂTUIREA IMPLANTURILOR DENTARE TIP LAMĂ

Implanturi endoosoase de stadiul I, implanturile tip lamă sunt înguste în sens vestibulo-oral, au o înălțime medie și o dimensiune orizontală bine reprezentată în sens mezio-distal.

Implanturile de acest tip au un corp, o extensie premucozală și unul sau mai mulți stâlpi, existând implanturi chiar și cu patru stâlpi. De altfel, recomandabilă este utilizarea de implanturi tip lamă cu stâlpi multipli întrucât acest tip de implanturi contribuie la o mai bună distribuție a stresului ocluzal.

Corpul are fenestrații care permit, în timp, o mai bună fixare a implantului prin faptul că țesutul osos se dezvoltă prin orificiile sale.

Extensia mucozală sau coletul implantului are rolul de a reduce stresul ocluzal transmis corpului implantului. În plus, creșterea lungimii mezio-distale a extensiei mucozale ajuta și la eliminarea riscului de fractură.

Cât despre stâlpii implantului, aceștia sunt de regulă tronconici, deși forma lor poate varia.

CÂND SUNT RECOMANDATE IMPLANTURILE DENTARE TIP LAMĂ

Deși utilizate la scară mult mai mică, implanturile tip lamă sunt indicate atunci când oferta osoasă nu se pretează inserării unor implanturi tip rădăcină. Astfel, implanturile dentare tip lamă sunt recomandate în situații precum:

  • edentații terminale mandibulare “în lamă de cuțit” sau cu creastă îngustă, când creasta are 2,5 – 5 mm lățime și cel puțin 10 mm înălțime, o lungime mai mare de 15 mm și o angulație sub 20 grade;
  • raportul dintre implant si coroană este sub valoarea 1;
  • edentații maxilare parțiale întinse;
  • creste cu dimensiuni foarte mici în sens vestibulo-oral, în contextul în care li se asociază și augmentarea osoasă (implanturi de adiție).
Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar