Chirurgia ortognatică

Chirurgia ortognatică reprezintă ansamblul de proceduri de natură chirurgicală care se efectuează cu scopul de a corecta poziția defectuoasă a maxilarului și a mandibulei.

O variantă de luat în calcul doar în cazurile severe, în care un tratament ortodontic cu aparat dentar, spre exemplu, nu poate corecta deficiențele, chirurgia ortognatică este recomandată pacienților abia după încheierea perioadei de creștere, în general după vârsta de 18 ani.

CÂND ESTE INDICATĂ CHIRURGIA ORTOGNATICĂ

Procedurile specifice chirurgiei ortognatice sunt recomandate doar în situații anume, când alte tipuri de intervenții de natură ortodontică nu sunt eficiente.

În cele mai multe cazuri, chirurgia ortognatică reprezintă soluția pentru problemele severe de malocluzie, care se traduc printr-o poziționare defectuoasă a maxilarelor și, în consecință, o mușcătură necorespunzătoare.

Printre problemele pe care chirurgia ortognatică le remediază se numără overjetul, overbite-ul și ocluzia inversă.

CE PRESUPUNE CHIRURGIA ORTOGNATICĂ

Chirurgia ortognatică implică așezarea în poziție corectă a oaselor maxilare, prin intervenții ce presupun rearanjarea unuia sau a mai multor segmente ale acestora. Fragmente osoase din mandibulă și/sau maxilar sunt tăiate, repoziționate, iar, la final, legate cu șuruburi și plăcuțe de metal pentru a se osifica în poziție optimă.

BENEFICIILE CHIRURGIEI ORTOGNATICE

Intervențiile ce caracterizează chirurgia ortognatică prezintă o varietate de beneficii pentru pacient. Cele mai importante sunt:

  • corectarea malocluziei și, astfel, ameliorarea funcției maxilarelor, cât și prevenirea altor neplăceri ulterioare de natură ortodontică, favorizate de o eventuală igienă defectuoasă ca urmare a poziției nefericite a mandibulei și maxilarului;
  • ameliorarea aspectului estetic al feței, grație intervențiilor care aduc maxilarele în poziția corectă;
  • ameliorarea vorbirii, atunci când poziția defectuoasă a maxilarelor determină deficiențe de vorbire;
  • ameliorarea funcțiilor respiratorii, prin eliminarea unor probleme favorizate de poziționarea incorectă a maxilarelor, precum apneea de somn;
  • eliminarea altor probleme neplăcute, determinate de aceleași eventuale decalaje între maxilar și mandibulă, precum traumele periodontale, durerile de cap devenite cronice ori suferințele articulare.
Etichetat cu 

Lasă un răspuns

6 Comentarii la "Chirurgia ortognatică"

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Alina
Vizitator
Alina

Buna ziua! In scurt timp urmeaza sa fac o interventie chirurgicala de acest gen, pana voi merge la consultatie as fi vrut sa gasesesc un pret aproximativ daca nu exact pentru orientare, din pacate nici-un site nu imi ofera aceasta informatie. Daca ma puteti ajuta va multumesc anticipat!

Ovidiu
Vizitator
Ovidiu
Buna dimineata, am un mic`enorm de mare` necaz.Problema este urmatoarea, probabil incredibil de bizara. Cam in urma cu 2-3 ani, dupa ce am dat bacul, am intrat la facultate, ma angrenasem si la un job din dorinta de a-mi cumpara masina etc, si m-am cam neglijat. Am avut probleme cu o masea, cariata si am inceput sa evit din ce in ce mai mult sa mananc(mestec) pe partea ei, timpul a trecut, si din cauza masticatiei doar pe o parte(unilaterale in termeni mai academici) s a strambat mandibula, deci cea inferioara nu mai este simetrica cu cea superioara…sunt distrus psihic…extractii,… Citiți mai departe »