Diastema sau strungăreața

strungareata

Diastema (strungareața) este o anomalie de poziție și erupție dentară caracterizată prin existența unui spațiu între incisivii centrali permanenți (situați pe arcada superioară). În cele mai multe cazuri, diastema interincisivă nu ridică probleme de ordin medical, singurul inconvenient putând fi aspectul inestetic. Există însă și situații în care se impune aplicarea unui tratament ortodontic. Iată când este nevoie să corectezi strungăreața și ce tratamente se aplică!

Aparat dentar 

Cei mai mulți pacienți optează pentru tratamentul ortodontic cu aparat dentar pentru corectarea poziției incisivilor centrali permanenți mai mult din considerente estetice, decât medicale. Aparatul dentar ajută la repoziționarea dinților și la reducerea spațiului interdentar.  Aparatul nu este montat doar pe arcada superioară, acolo unde este localizată strungăreața, ci și pe cea inferioară, întrucât repoziționarea dinților afectează întreaga dantură. Realinierea trebuie coordonată corect, astfel încât să nu apară alte probleme de ordin ortodontic.

Implanturi sau proteze dentare

În situația în care strungăreața s-a format din cauza unui dinte lipsă, care a dus la migrarea celorlalți și la crearea spațiului între incisivi, ortodontul îți va recomanda o schema terapeutică ceva mai complexă. În primul rand, vei avea nevoie de un implant dentar, pentru înlocuirea dintelui lipsă. Tratamentul va fi completat cu punți sau proteze parțiale pentru închiderea adecvată a spațiului, în funcție de recomandările specialistului.

Frenectomie

Strungăreața ar putea apărea și pe fondul unui fren lingual de dimensiuni prea mari, caz în care ortodontul recomandă frenectomia. Este o intervenție chirurgicală prin care se repoziționează sau îndepărtează frenul.  Cu toate acestea, frenectomia nu este suficientă pentru corectarea anomaliei, fiind nevoie de purtarea unui aparat dentar.

Tratament pentru parodontoză

Diastema interincisivă se poate forma și din cauza unei boli parodontole, în urma pierderii osului alveolar care determină migrarea dinților. În acest caz, este nevoie de tratarea parodontozei înainte de orice alte măsuri ortodontice.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

4 Comentarii la "Diastema sau strungăreața"

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Straton Luciana
Vizitator
Straton Luciana

Bună ziua am o problemă la dinţi ..am strungă foarte urâtă şi aş vrea să apelez la aparat dentar se mai poate face cev??

maria elena
Vizitator
maria elena

mi-ar placea sa fiu anuntata prin mail cand apar articole noi,informatii,etc.multumesc!