Copilul tău are nevoie de aparat dentar? Cum îți dai seama

zambet baietesc

Problemele ortodontice la copii nu sunt întotdeauna ușor de observat cu ochiul liber și nu constau doar în dinți strâmbi sau încălecați. Există însă câteva semne legate de respirație, mușcătură și aliniere a dinților care pot ajuta părinții să-și dea seama dacă micuțul are nevoie de control ortodontic rapid și de montarea unui aparat dentar, pentru a-i asigura o dantura frumoasă, dar și sănătoasă la maturitate.

Primul control ortodontic al copilului, la ce vârstă trebuie făcut?

Îngrijirea danturii încă din copilaria timpurie stă la baza unui zâmbet frumos la maturitate. Copilul trebuie dus la stomatolog încă de la erupția primilor dinți de lapte, însă primul control ortodontic trebuie programat în jurul vârstei de 7 ani, când încep să iasă dinții definitivi. În cadrul consultației, medicul ortodont observă dacă dintii definitivi ai copilului se dezvoltă corect și dacă este nevoie de aparat dentar pentru a stimula o aliniere și poziționare corectă a acestora. Ortodonția este o ramură stomatologică specializată în corectarea malformațiilor de la nivelul dinților.

Semne care indică necesitatea aparatului dentar la copil

Copilul trebuie dus la ortodont dacă, în momentul în care începe erupția dinților definitivi, observi ca  ies strâmb sau că se încalecă unii pe alții. Cu toate acestea, o aliniere sau poziționare  incorectă a acestora nu este întotdeauna vizibilă cu ochiul liber și poate fi precedată și de alte semne îngrijorătoare, care ar trebui să atragă atenția părinților:

  • pierderea prematură a dinților de lapte sau, dimpotrivă,  căderea întârziată a acestora (poate ascunde probleme stomatologice serioase, care necesită monitorizare medicală constantă și luarea unor măsuri ortodontice timpurii)
  • respirație pe gură (din cauza dispunerii anormale a danturii superioare sau inferioare);
  • suptul degetelor (copilul continuă să-și suga degețelul, deși a depășit cu mult vârsta la care ar fi trebuit să renunțe);
  • dificultăti la mușcarea alimentelor și la mestecarea lor;
  • expresie facială asimetrică;
  • scrâșniri frecvente ale dinților;
  • încleștări ale dinților;
  • mușcarea frecventă a obrazului.

Avantajul de a merge cu copilul la timp la ortodont și montarea timpurie a unui aparat dentar ajută la obținerea rezultatelor tratamentului într-un timp mai scurt precum și la economie de bani. Acest lucru înseamnă că micuțul va purta mai puțin timp aparatul dentar.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar