Aparatul dentar: cum te pregatești înainte?

zvonuri

Aparatul dentar este un tratament ortodontic, de îndreptare și reașezare a dinților strâmbi, pentru care trebuie să te pregătești cu mai mult timp înainte. Nu te aștepta să te prezinți prima oară la ortodont și să ți se și monteze aparatul! Până să ajungi la aplicarea brackeților, dantura ta trece prin cercetări minuțioase. În plus, există și câteva trucuri la care poți apela pentru a scăpa de teama de dureri și a suporta mai bine procesul de montare a aparatului ortodentic!

Fă-ți un detartraj și periaj profesional!

Până să ajungi în cabinetul medicului ortodont, pentru montarea aparatului, fă o vizita stomatologului tău și curăță-ți dinții de orice urmă de tartru, prin efectuarea unui detartraj și periaj profesional. Aceste proceduri sunt importante, întrucât în urma lor, medicul poate descoperi carii sau alte probleme gingivale ori stomatologice care trebuie investigate și tratate cu atenție.

Fă-ți o radiografie și tratează-ți eventualele carii!

Stomatologul te va îndruma să faci o radiografie pentru depistarea eventualelor carii dentare care se dezvoltă  în interiorul dinților și nu se văd cu ochiul liber. Aparatul dentar nu se montează decât pe dinți perfect sănătoși, lipsiți de orice urmă de carie, pentru evitarea complicațiilor și a compromiterii rezultatelor tratamentului ortodontic.

Documentează-te și învinge-ți temerile legate de durere!

Mai ai ceva timp până să ajungi pe scaunul ortodontului, însă nu-ți poți învinge deloc temerile legate de durerea pe care ai putea-o resimți în timpul montării bracketilor. Citește materiale medicale de specialitate legate de modul în care sunt montate aparatele, urmareste clipuri și vei afla din surse sigure că durerile sunt aproape inexistente. Este vorba mai degrabă de un ușor disconfort, însă nicidecum de dureri atroce, cum iți poți imagina.

Crește frecvența periajului dentar și a folosirii aței dentare!

Ți-ai făcut detartraj, ți-ai tratat cariile, acum este timpul sa-ți menții dinții în formă și sănătosi pentru momentul aplicării brackeților. Periază-ți dinții după fiecare masă, folosește mai des ață dentară, dar și apă de gură, pentru a elimina orice risc de depunere a bacteriilor care atacă smalțul dinților.

Răsfață-te cu mâncărurile preferate!

După aplicarea aparatului ortodentic, vei avea parte de câteva restricții alimentare. În primele zile, vei fi nevoit să mănânci alimente cu textură ușoară – piureuri, iaurturi, legume fierte, supe etc. Nici disconfortul pe care-l vei resimți la nivel gingival nu te va lăsa sa adopți o dietă bogată în alimente cu textura tare, acre sau foarte dulci. Dieta ușoară și evitarea alimentelor tari sau lipicioase (nuci, migdale, jeleuri, bomboane gumate etc.) vor trebui respectate pe toată durata tratamentului, de aceea, este indicat să te răsfeți mai mult cu ele înainte de montarea aparatului.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar