Aparatul de contenție

aparat dentar mobil

Aparatul de contenție este dispozitivul pe care medicul ortodont îl recomandă la finalizarea perioadei de purtare a unui aparat dentar cu scopul de a asigura, pe termen lung, menținerea poziției corecte a danturii. În cazul în care aparatul de contenție nu este aplicat la finele tratamentului ortodontic, dinții își vor modifica poziția, revenind la cea inițială, incorectă, în urmatoarele 12 luni.

Aparatul de contenție este un instrument util și necesar pentru toți pacienții care au urmat un tratament ortodontic cu aparat dentar. Cu ajutorul acestui dispozitiv, dantura se “obișnuiește” cu poziția corectă adoptată în timpul purtării aparatului dentar.

TIPURI DE APARATE DE CONTENȚIE

Aparatele de contenție pot fi mobile sau fixe. Dispozitivele mobile se pot purta doar în timpul nopții, în timp ce acelea fixe trebuie purtate în permanență, până la finalizarea tratamentului.

Aparatul de contenție fix, deși trebuie purtat non-stop, nu este vizibil, cum se întâmplă cu majoritatea aparatelor dentare. În general, dinții de sus sunt fixați cu un dispozitiv tip gutieră, în timp ce dinții de jos sunt menținuți în poziția corectă cu un retainer din sârmă, ambele tipuri fiind așezate pe partea din spate a dinților.

DURATA PURTĂRII UNUI APARAT DE CONTENȚIE

Durata necesității de a purta un aparat de contenție variază de la un pacient la altul, în funcție de gravitatea problemei tratate. Perioada poate oscila de la câteva luni, în cazul problemelor ortodontice minore, la câțiva ani, timp în care se va forma țesut osos suficient în jurul dinților pentru ca aceștia să nu își mai modifice poziția.

Când tratamentul ortodontic a fost realizat la vârsta copilăriei sau a adolescenței, medicul stomatolog poate recomanda purtarea aparatului de contenție până la aproximativ 25 de ani sau până la vârsta la care se oprește dezvoltarea maxilarului, iar dentiția finală este completă.

ÎNTREȚINEREA UNUI APARAT DE CONTENȚIE

Îngrijirea aparatului de contenție, fie el fix ori mobil, se face respectând recomandările medicului ortodont. Specialistul va oferi, după caz, un set de reguli clare pentru igienizarea sa, astfel încât să fie evitate orice fel de neplăceri.

În vederea asigurării integrității și eficienței aparatului de contenție, medicul ortodont va programa consultații la intervale regulate de timp – 1, 3, 6 luni – în funcție de complexitatea cazului tratat.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

8 Comentarii la "Aparatul de contenție"

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Angy
Vizitator
Angy

Buna ziua,
Am purtat aparat dentar 1 an si 7 luni, iar dupa ce mi-a fost indepartat aparatul medicul mi-a pus atat contentie pe ambele arcade cat si gutiere. Credeti ca este nevoie de ambele? Mentionez faptul ca nu am avut o problema foarte grava. Cand l-am intrebat pe medicul meu a evitat sa-mi raspunda si nu am inteles de ce.
Multumesc

Madalina
Vizitator
Madalina

Buna ziua. Am si eu o nelamurire,in urma purtarii aparatul fix,la maxilar ,un dinte si-a modificat pozitia,am purtat gutiera(mentionez ca mi am dat aparatul dentar jos acum 1 an si 2 luni). Medicul mi-a spus astazi ca o sa puna o sarma de contentie.Am citit ca aceasta se aplica imediat dupa ce s a dat jos aparatul pt e mentine pozitia corecta,cum m ar putea ajuta pe mine aceste lucru cand eu deja am modificat un dinte?

Cosmin
Vizitator
Cosmin

Salutare !

Aparatul de contentie se folosește numai daca ai purtat inainte aparat dentar ?