Obturații directe fizionomice

obturatie

Obturațiile directe fizionomice, cunoscute și sub denumirea de plombe, reprezintă restaurări protetice care se aplică în cazul dinților minim avariați – carii, fracturi ușoare, cu  scopul redării funcționalitații și fizionomiei acestora. Cu alte cuvinte, sunt acele plombe simple care sunt aplicate direct în cavitatea dinților, după frezarea și curățarea acestora. Iată cum se aplică aceste obturații directe și care sunt principalele materiale din care pot fi realizate!

Cum se aplică obturațiile directe fizionomice?

Cariile, leziunile ușoare și fracturile minime sunt unele dintre cele mai frecvente afecțiuni stomatologice care se tratează în cabinet. Pentru a hotărî dacă dintele poate fi reparat cu ajutorul plombelor sau nu, medicul va face mai întâi o radiografie dentară, pentru a vedea cât de afectate sunt rădăcinile și structura dinților.

După stabilirea gradului de severitate a leziunii sau cariei, medicul poate decide ce tip de obturație este necesar. Majoritatea plombelor sunt aplicate direct în cavitate, fără necesitatea unei anestezii, care se impune doar în cazul obturației de canal, în care nervii dinților trebuie scoși.

Materiale folosite pentru plombe

Obturațiile fizionomice directe sunt realizate din diverse materiale, fiecare dintre ele prezentând avantaje și dezavantaje. Toate materialele folosite pentru plombe trebuie să aibă o aderență crescută la smalțul dinților, o duritate  mare și să reziste la abraziune. Cele mai multe persoane optează pentru materiale compozite fotopolimerizabile, întrucât ele imită fidel culoarea naturală a dintelui, redându-i astfel și aspectul estetic, nu doar funcțional.

Există trei tipuri esențiale de materiale care sunt folosite în componența plombelor:

Rașini compozite

În realizarea plombelor din rășini compozite, se folosește un amestec de rășini acrilice și particule din cuarț sau sticlă, în care se adaugă și zirconiu sau oxizi de titaniu, pentru opacitate, și microparticule metalice, pentru culoare. 

Ionomer de sticlă

Formate din acizi acrilici și pudră specială de sticlă, obturațiile fizionomice din ionomer de sticlă se aplică și se întaresc rapid, iar avantajul este că au în componență și fluor cu eliberare treptată, care protejează dintele reparat de alte carii. Cu toate acestea, nu sunt printre cele mai rezistente tipuri de plombe și prezintă un risc crescut de pătare de la alimente.

Rașini ionomerice

Este un compozit format din combinarea de rășini acrilice, acizi acrilici și agregat de sticlă, care nu doar că imită fidel culoarea naturală a dinților pe care este aplicat, dar îi protejează și de formarea altor carii, întrucât conține fluor. Cu toate acestea, nu este cel mai rezistent și durabil material.

Etichetat cu 

Lasă un răspuns

Fii primul care comentează!

Clinica IVORY - Dentfix menționează faptul că orice indicație oferită prin intermediul comentariilor pe acest site nu trebuie considerată opinie medicală autorizată. Pentru a primi o opinie medicală autorizată este obligatoriu să vă prezentați personal la medicul dumneavoastră care vă poate consulta clinic conform procedurilor reglementate legal. Puteți urma sugestiile din secțiunea următoare numai pe propria răspundere.

avatar

* Bifa GDPR este obligatorie

*

Sunt de acord